Σύμφωνα με την αστυνομία της Ταϊλάνδης, ένας 14χρονος έφηβος, τον οποίο οι συμμαθητές του περιγράφουν ως συναισθηματικά «διαταραγμένο», αφαίρεσε τη ζωή του παππού και της γιαγιάς του χρησιμοποιώντας το όπλο του παππού του. Στη συνέχεια, ο ανήλικος κατευθύνθηκε στο σχολείο του κοντά στην Μπανγκόκ, όπου σκόρπισε τον θάνατο σε ακόμα πέντε ανθρώπους, ενώ από τα πυρά του τραυματίστηκαν άλλοι 30, με τους εννέα από τους τραυματίες να νοσηλεύονται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση.

Διαβάστε: Μακελειό στην Ταϊλάνδη: Ο μαθητής που άνοιξε πυρ σε σχολείο και σκότωσε 6 ανθρώπους είχε εκτελέσει πρώτα τον παππού και τη γιαγιά του με 26 σφαίρες (Εικόνες και βίντεο)


Μακελειό στην Ταϊλάνδη: Προσχεδιασμένο χτύπημα και μάχη για τη ζωή 9 τραυματιών

Οι Αρχές προχώρησαν σε αναθεώρηση του αρχικού απολογισμού, διευκρινίζοντας ότι οι νεκροί ανέρχονται σε επτά: οι δύο παππούδες του δράστη, δύο καθηγητές και τρία μέλη του προσωπικού του σχολείου.


Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Ανουτίν Τσαρνβιρακούλ γνωστοποίησε ότι από τους συνολικά 30 τραυματίες, οι εννέα νοσηλεύονται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση. Ο δράστης, αφού σκόρπισε τον θάνατο, έβαλε τέλος στη ζωή του με το ίδιο όπλο.

Ο Ταϊλανδός πρωθυπουργός υπογράμμισε πως ο 14χρονος είχε οργανώσει την επίθεση με απόλυτη ακρίβεια, ενώ προανήγγειλε άμεσες συνομιλίες με την ηγεσία της αστυνομίας για την αυστηροποίηση του πλαισίου οπλοκατοχής στη χώρα.

«Η αστυνομία ανέκρινε τον στενό φίλο του, ο οποίος δήλωσε ότι ο ύποπτος δεχόταν πίεση» στο σχολείο, πρόσθεσε ο Ανουτίν, ο οποίος μετέβη στον τόπο της επίθεσης, στην επαρχία Νονθαμπούρι, βόρεια της πρωτεύουσας Μπανγκόκ.

«Άκουσα πολλούς πυροβολισμούς, πολύ δυνατούς, ο ένοπλος έμοιαζε να βρίσκεται στον όροφο ακριβώς από πάνω. Μπορούσα να ακούσω ακόμα και τους κάλυκες να πέφτουν στο πάτωμα», είπε μια μαθήτρια, η Παουαρίσα Μεϊλίσα.


«Φοβόμουν πως θα πεθάνω και δεν θα μπορέσω να εκπληρώσω τα όνειρά μου», πρόσθεσε μιλώντας μπροστά από το λύκειο Ντεμπσιρίν, στην επαρχία Νονθαμπούρι, βόρεια της Μπανγκόκ.

Γονείς έσπευσαν μετά την τραγωδία να πάρουν τα παιδιά τους, ενώ μαθητές και μέλη του προσωπικού παρηγορούσαν κλαίγοντας ο ένας τον άλλο έξω από το σχολείο.


"Τον ενδιέφεραν τα όπλα", λέει ένας 17χρονος που ξέφυγε από τις σφαίρες του

Σε φωτογραφίες που δημοσιεύονται από τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης εικονίζεται ο δράστης που φοράει μοβ σχολική στολή και μια χιαστί μαύρη τσάντα, ενώ κάλυκες φαίνονται στο έδαφος.

«Ήταν ένα διαταραγμένο παιδί. Φίλοι μου που τον γνώριζαν, έλεγαν ότι ενδιαφερόταν για το FBI και για τα όπλα και ότι παρενοχλούνταν από πολλούς άλλους μαθητές», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πουρίν Χουμτσόο, 17 ετών, αφού ξέφυγε από τις σφαίρες.

«Όταν τον είδα να στρέφει το όπλο του πάνω μου, σκέφτηκα ότι έμοιαζε πολύ επαγγελματίας, σαν να εκπαιδευόταν για καιρό», πρόσθεσε ο νεαρός.

Η αστυνομία έκανε λόγο για 23 τραυματίες, χωρίς να κάνει γνωστή τη σοβαρότητα των τραυμάτων τους. Δεκαπέντε μαθητές τραυματίσθηκαν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, είπε ο Ταϊλανδός υφυπουργός Εσωτερικών, Πολάπι Σουβουντσβί, μιλώντας στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Thai PBS.

«Είδα χιλιάδες μαθητές να τρέχουν προς τα έξω. Μερικοί δεν φορούσαν καν παπούτσια», αφηγήθηκε ο Θονγκτσάι Θανακάτ, οδηγός μοτοσικλέτας-ταξί που εργάζεται εδώ και μια εικοσαριά χρόνια έξω από το σχολικό συγκρότημα.

«Είδα το πτώμα ενός μαθητή που είχε πληγεί από σφαίρα στο κεφάλι», πρόσθεσε. «Είναι αληθινά θλιβερό».


Δέκα εκατομμύρια πυροβόλα όπλα

«Είναι ένα τρομερό επεισόδιο. Δεν έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ταϊλανδός πρωθυπουργός, Ανουτίν Τσαρνβιρακούλ, ο οποίος έκανε δηλώσεις από την έδρα της κυβέρνησης και το απόγευμα επισκέφθηκε τον τόπο της τραγωδίας.

«Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο η κυβέρνηση δεν επιτρέπει την κατοχή πυροβόλων όπλων», πρόσθεσε.

Η Ταϊλάνδη έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά οπλοκατοχής μεταξύ των χωρών της περιοχής, καθώς υπολογίζεται ότι κυκλοφορούν στη χώρα περίπου 10 εκατομμύρια όπλα, ένα για κάθε επτά κατοίκους.