«Εμφύλιο» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Βloomberg κατά την σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή.

Μάλιστα προβλέπει ότι οι «αντάρτες» του ΣΥΡΙΖΑ, θα αυξηθούν σημειώνοντας πως «ο πρωθυπουργός θα αναζητήσει περισσότερα «ναι» από την προηγούμενη φορά έτσι ώστε να καταφέρει μια μικρή νίκη έναντι των «ανταρτών» στο κόμμα του. Τα δεδομένα, όμως, αυτή τη στιγμή δεν είναι υπέρ του και αρκετοί αναλυτές σημειώνουν ότι ο αριθμός των αντιφρονούντων ενδέχεται να αυξηθεί στη σημερινή ψηφοφορία.

Ο Μιχάλης Μιχαηλίδης, της Royal Bank of Scotland με έδρα το Λονδίνο, είναι ανάμεσα σε εκείνους που διαβλέπουν την ενίσχυση της φυγόκεντρης τάσης κάποιων βουλευτών. «Υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί ο αριθμός των ανταρτών και αυτό θα είναι ένα ερώτημα κατά πόσο ο Τσίπρας θα καταφέρει να διατηρήσει το κόμμα του υπό έλεγχο και να αποφύγει πολιτικές εξελίξεις».

Ουσιαστικά, αυτό που επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας είναι να «παγώσει» την εσωκομματική μάχη και να την μεταθέσει για το μέλλον, καθώς αυτό που προέχει τώρα είναι να προχωρήσει στα προαπαιτούμενα και στη συνέχεια να ξεκινήσει τη σοβαρή κουβέντα με τους δανειστές για τους όρους και τις συνθήκες του τρίτου χρηματοδοτικού προγράμματος.

Ως εκ τούτου, το άμεσο ζήτημα δεν είναι η διενέργεια εκλογών, αλλά η άμεση σύναψη συμφωνίας. Όταν και όποτε συμβεί αυτό, τότε θα μπορεί, κάτω υπό διαφορετικές συνθήκες, να ασχοληθεί με το εσωκομματικό παίγνιο. Ο μεγάλος στόχος του είναι να πετύχει μια μορφή διαγραφής χρέους, κάτι που αν το καταφέρει θα είναι ένα καλό χαρτί στα χέρια του, σε περίπτωση που τα πράγματα οδηγηθούν σε πρόωρες εκλογές. Ο κ. Μιχαηλίδης εξηγεί: «Ο λόγος που η συζήτηση για το χρέος πηγαίνει για μετά το πρώτο review, είναι διότι οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι ο Τσίπρας θα θελήσει, τελικά, να πάει σε εκλογές».