Ο Μπαράκ Ομπάμα χθες, δεύτερη ημέρα του ταξιδιού του στην Αλάσκα, βρέθηκε ανάμεσα στους παγετώνες, στη νοτιοανατολική Αλάσκα.

Ο Λευκός Οίκος με σχολαστικότητα σχεδίασε τη διαδρομή και τα μέρη από τα οποία θα περνούσε ο πρόεδρος, όλα θεαματικά, για το ταξίδι αυτό στην Αλάσκα που είναι επικεντρωμένο στην υπερθέρμανση του πλανήτη και τις επιπτώσεις της.

Τρεις μήνες πριν από τη διάσκεψη στο Παρίσι, η επίσκεψη πραγματοποιείται με στόχο την επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας για τον περιορισμό κατά 2 βαθμούς της αύξησης της θερμοκρασίας και την αποτροπή μιας διαταραχής των κλιματικών μηχανισμών.

obamalaska1

Στην πλώρη του σκάφους Viewfinder της αμερικανικής ακτοφυλακής, ο πρόεδρος Ομπάμα παρατηρεί τα τοπία που κόβουν την ανάσα.

Μιλά για τη ζωή του μετά τον Λευκό Οίκο και χαμογελώντας αναφέρει: «Όταν δεν θα είμαι πρόεδρος, ίσως θα με συναντήσετε εδώ, σε αυτό το μικρό ξύλινο σπίτι στην όχθη».

obamalaska4

Λίγες ώρες νωρίτερα, στην ξηρά, ο Ομπάμα είχε πλησιάσει πεζός από τον Παγετώνα Exit. Ο παγετώνας αυτός που βρίσκεται περίπου 200 χλμ. νότια της 'Ανκορατζ, έχει υποχωρήσει πάνω από δύο χλμ. από το 1815.

«Η κλιματική αλλαγή είναι ο κύριος παράγοντας που εξηγεί την υποχώρηση των παγετώνων. Σχεδόν όλοι οι παγετώνες στην Αλάσκα υποχωρούν», τονίζει η Ντέμπορα Κερτζ που εργάζεται στο εθνικό πάρκο.

«Αυτός είναι ένας από τους παγετώνες που έχουν μελετηθεί περισσότερο γιατί είναι ιδιαίτερα προσβάσιμος», εξηγεί από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Αυτό σημαίνει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να δράσουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό».

obamalaska5