Εξακολουθούν να εξαπολύουν πυρά οι αξιωματούχοι της Ρωσίας προς την Τουρκία, με τον Ρώσο Πρόεδρο να κατηγορεί μάλιστα την Άγκυρα για εξισλαμισμό. Λίγα 24ωρα μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τις τουρκικές δυνάμεις το ψυχροπολεμικό σκηνικό μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας φαίνεται πως εντείνεται, παρά  την προσπάθεια από την πλευρά της Τουρκίας να ρίξει τους τόνους.

Η Άγκυρα ξεκαθάρισε ότι έχει καλές διαθέσεις απέναντι στη Μόσχα κι ότι σε καμία περίπτωση δεν θέλει να διαταράξει την σχέση της με την ρωσική κυβέρνηση.

Όμως, η Ρωσία συνεχίζει να κρατά αδιάλλακτη στάση στέλνοντας μία ισχυρή προειδοποίηση στην Τουρκία καθώς λίγες ώρες μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 από την τουρκική αεροπορία, ρωσικά μαχητικά άνοιξαν πυρ κατά τουρκικής αυτοκινητοπομπής σκοτώνοντας επτά άτομα και τραυματίζοντας δέκα.

Χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε τον τόνο: «Το πρόβλημα δεν είναι η τραγωδία που ζήσαμε. Το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο. Παρατηρούμε πως η νυν τουρκική ηγεσία εδώ και αρκετά χρόνια ακολουθεί σκόπιμα μια πολιτική υποστήριξης του εξισλαμισμού της χώρας της», είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ ο οποίος υποστήριξε πως οι Τούρκοι στηρίζουν τους τζιχαντιστές. «Η απερίσκεπτη εγκληματική πράξη των τουρκικών αρχών έχει τρεις βασικές συνέπειες», είπε και εξήγησε αναλυτικά πώς επιδεινώνονται οι σχέσεις Ρωσίας - ΝΑΤΟ, πώς γίνεται εμφανής η σχέση της Τουρκίας με το Ισλαμικό Κράτος και πώς θα επηρεαστούν άμεσα οι «καλές σχέσεις και συνεργασίες» Μόσχας-Άγκυρας. «Πρώτη συνέπεια είναι η επιδείνωση των σχέσεων Ρωσίας-ΝΑΤΟ, που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί υπό οποιοδήποτε συμφέρον, συμπεριλαμβανομένης και της προστασίας των συνόρων», τόνισε και στην συνέχεια εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της Τουρκίας αναφορικά με τις σχέσεις της με το Ισλαμικό Κράτος: «Δεύτερον, η Τουρκία έχει αποδείξει πλέον με τις ενέργειές της ότι προστατεύει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη για εμάς, λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες που έχουμε για άμεσα οικονομικά συμφέροντα αρκετών Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι ασχολούνται με το λαθρεμπόριο πετρελαίου που παράγεται στις υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών περιοχές».

Την ίδια ώρα, στη ρωσική Δούμα, πολλοί βουλευτές έσπευσαν να εκφράσουν την έντονη δυσφορία τους για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Su-24 ενώ τα ρωσικά ταξιδιωτικά γραφεία ακύρωσαν ήδη τα προγραμματισμένα ταξίδια προς την Τουρκία.

Σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα "Τhe Moscow Times", oι Ρώσοι βουλευτές ζήτησαν από την κυβέρνηση να προβεί σε σκληρά αντίποινα για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού και τη δολοφονία ενός εκ των χειριστών από Τουρκομάνους αντάρτες στη Συρία. 

Κι ενώ η κατάσταση παραμένει εύφλεκτη μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, η ρωσική αεροπορία συνεχίζει να σφυροκοπά την περιοχή της Συρίας όπου κατέπεσε το ρωσικό μαχητικό. Για τα πυρά που εκτόξευσαν πριν από λίγες ώρες ρωσικά μαχητικά χτυπώντας τουρκική αυτοκινητοπομπή, η Μόσχα τηρεί προς το παρόν σιγή ιχθύος με την Τουρκία να κάνει λόγο για ρωσικά αντίποινα.

Σε διπλωματικό επίπεδο, ο Ρώσος πρόεδρος υποδέχεται σήμερα στη Μόσχα τον Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ, στη Μόσχα. Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα προσπαθήσει να πείσει τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν να ενταχθεί στον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός αντικαγκελάριος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, έσπευσε να στηρίξει την Ρωσία στην μεταξύ τους κόντρα επισημαίνοντας ότι, η Τουρκία έχει δύσκολο ρόλο στην περιοχή και είναι μία χώρα απρόβλεπτη.

Σε δηλώσεις τους στο γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel" , o Σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας επεσήμανε ότι, υπάρχει μία χώρα που είναι απρόβλεπτη κι αυτή δεν είναι η Ρωσία αλλά η Τουρκία.

Στο μεταξύ, χτες το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε χτες από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ανταλλάσσουν τα στοιχεία που διαθέτουν αναφορικά με την ισλαμική τρομοκρατία προκειμένου να συνταχθεί μία μαύρη λίστα υπόπτων.