Κωνσταντινούπολη: Μεγάλη διαδήλωση στη μνήμη του δολοφονημένου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ
<p>Πάνω από 2.000 άνθρωποι στους δρόμους</p>
Περίπου 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, τιμώντας τη μνήμη του διάσημου δημοσιογράφου αρμενικής καταγωγής Χραντ Ντινκ ο οποίος δολοφονήθηκε πριν από 9 χρόνια υπό συνθήκες που η τουρκική δικαιοσύνη δεν έχει καταφέρει μέχρι και σήμερα να διαλευκάνει πλήρως.
Οι συγκεντρωμένοι, που κρατούσαν ένα μεγάλο πανό με τη φράση "Δεν θα ξεχάσουμε, δεν θα συγχωρήσουμε", πραγματοποίησαν πορεία από την πλατεία Ταξίμ μέχρι το κτίριο όπου στεγάζεται η εφημερίδα Agos. Η πρόσοψη του κτιρίου ήταν καλυμμένη με ένα τεράστιο πορτρέτο του δολοφονημένου αρχισυντάκτη της.
"Το κράτος δολοφόνος θα δώσει λογαριασμό" και "Χέρι με χέρι ενάντια στον φασισμό", φώναζαν οι διαδηλωτές. Ορισμένοι κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν "Δικαιοσύνη για τον Χραντ Ντινκ".
Στις 19 Ιανουαρίου 2007 ο 52χρονος δημοσιογράφος δολοφονήθηκε με δύο σφαίρες στο κεφάλι μπροστά στα γραφεία της δίγλωσσης, τουρκοαμερικανικής εφημερίδας. Ο Χραντ Ντινκ εργαζόταν για τη συμφιλίωση μεταξύ Τούρκων και Αρμένιων, όμως ήταν μισητό πρόσωπο για τους Τούρκους εθνικιστές επειδή είχε χαρακτηρίσει "γενοκτονία" τη σφαγή των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Άγκυρα αρνείται κατηγορηματικά ότι επρόκειτο για γενοκτονία.
Ένας νεαρός, ο Ογκιούν Σαμάστ, που τότε ήταν ανήλικος, ομολόγησε τον φόνο και τον Ιούλιο του 2011 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 23 ετών. Όμως η ταυτότητα των ηθικών αυτουργών παραμένει ακόμη αντικείμενο έντονων αντιπαραθέσεων.
Σε πρώτη φάση, η τουρκική δικαιοσύνη είχε αποκλείσει την υπόθεση της "συνωμοσίας" που είχαν καταγγείλει οι υποστηρικτές του Ντινκ. Όμως σε μια άλλη δίκη, ένας από τους φερόμενους ως υποκινητές της δολοφονίας, ο Ερχάν Τουντζέλ, αποκάλυψε ότι είχε ενημερώσει την αστυνομία για μια "δολοπλοκία" σε βάρος του δημοσιογράφου, αλλά δεν δόθηκε συνέχεια στις αποκαλύψεις του. Το 2013 το Εφετείο διέταξε να ανοιχθεί και πάλι η υπόθεση και άσκησε δίωξη σε πολλούς υψηλόβαθμους αστυνομικούς επειδή αμέλησαν να ερευνήσουν τις απειλές που είχαν διατυπωθεί σε βάρος του Ντινκ.