Αποκάλυψη L'Espresso για τον φονικό σεισμό: Ήξεραν ότι θα καταστραφεί το Αμαρίτσε και δεν έκαναν τίποτα
<p>Όλα όσα γράφει το ιταλικό περιοδικό </p>
Η L' Espresso, προχωράει σε αποκαλύψεις οι οποίες θα συζητηθούν για το σεισμό της 24ης Αυγούστου που προκάλεσε την ισοπέδωση του Αμάτριτσε και τον θάνατο πάνω από 280 ατόμων. Μάλιστα επιρρίπτει ευθύνες στη Δημοτική αρχή του χωριού.
Το περιοδικό δίνει στη δημοσιότηταμ στοιχεία και έγγραφα ενώ αποκαλύπτει ότι το σχέδιο που είχε εκπονήσει η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αματρίτσε, μέσω του οποίου υπήρχε πρόβλεψη για καθώς και τους κίνδυνους για τους κατοίκους του, σε περίπτωση σεισμού.
«Είναι όλα γραμμένα στη σελίδα 18 του εγγράφου που κάθε δημοτική αρχή πρέπει να προετοιμαστεί. Ήταν γνωστοί οι κίνδυνοι. Και, όπως είδαμε με τον σεισμό της 24ης Αυγούστου, δεν έγινε τίποτα για να αποφευχθούν» αναφέρει το άρθρο.
Ακόμη προσθέτει ότι "οι κίνδυνοι ήταν ορατοί «ειδικά σε μικρές πόλεις ακόμη και στην πρωτεύουσα, η οποία χαρακτηρίζεται από στενούς δρόμους χωρίς ανοιχτούς χώρους". Στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της L'espresso, τονίζεται ακόμη πως τα περισσότερα κτίρια χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα και όποιες παρεμβάσεις ανακαίνισης έγιναν, ήταν τον... προηγούμενο αιώνα.
Σύμφωνα με το άρθρο "οι παρεμβάσεις με οπλισμένο σκυρόδεμα έγιναν μετά το 1960, ως εκ τούτου, ο σεισμικός κίνδυνος είναι υψηλός κάτι που μαρτυρούν και οι ζημιές που προκλήθηκαν σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια με το σεισμό του 1979 και του 2009, στην Ακουίλα. Η τυπολογία κατασκευής των κτιρίων επηρεάζουν την ευπάθεια των κτισμάτων με «πιθανούς κινδύνους για τον πληθυσμό».
Επιπλέον επισημαίνεται ότι παγίδες είναι και οι δρόμοι καθώς όπως αναφέρει «Συχνά η πρόσβαση και η έξοδος γίνεται μόνο από έναν δρόμο. Ως εκ τούτου θα έπρεπε να βελτιωθούν τα σχέδια οδικής ασφάλειας σε περίπτωση φυσικής καταστροφής».
Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Πολιτικής Προστασίας προέβλεπε ακόμη και την ισοπέδωση του ξενοδοχείου Ρώμη το οποίο πράγματι καταστράφηκε καταπλακώνοντας τουλάχιστον 4 τουρίστες.
Το συγκεκριμένο, μάλιστα, όπως αναφέρει η L' espresso ήταν από τα κτίρια που είχαν την υψηλότερη υδρογεωλογική αστάθεια.
Τα προσχωσιγενή, αμμοπηλώδη εδάφη στα οποία έχουν τοποθετηθεί πιο συμπαγείς δομές, τα καθιστούν γενικά ασταθή. Ωστόσο, επισημαίνεται η ανάγκη, από την πλευρά της δημοτικής υπηρεσίας, να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην έγκριση δημοσίων και ιδιωτικών σχεδίων, και να τα υποβάλλει σε γεωτεχνική και γεωλογική έκθεση που θα εγγυάται τη λειτουργικότητα στο σύνολο σχεδίου-εδαφών για τη διατήρηση της σταθερότητάς τους.