Το πλέον υψηλόβαθμο στέλεχος των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας δήλωσε σήμερα ότι δεν θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Ρεξ Τίλερσον, του πρώην στελέχους της Exxon Mobil που επελέγη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για να αναλάβει υπουργός Εξωτερικών.

Ο γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν είπε ότι δεν πείστηκε να στηρίξει την υποψηφιότητα του Τίλερσον μετά την ακρόαση του τελευταίου κατά την οποία προσπάθησε να πείσει ότι είναι ικανός για τη θέση αυτή. Σύμφωνα με τον Κάρντιν, ο Τίλερσον θα έπρεπε να χαρακτηρίσει "εγκλήματα πολέμου" τη στρατιωτική δράση της Ρωσίας και της Συρίας στη Μέση Ανατολή όταν ρωτήθηκε για αυτές τις χώρες.

"Η δύναμη του υπουργού Εξωτερικών να επισημαίνει την αδικία, να την κατονομάζει και να μάχεται καθημερινά εκ μέρους του αμερικανικού λαού και των λαών του κόσμου που προσδοκούν την ελευθερία είναι ένα διαρκές σύμβολο", ανέφερε ο Κάρντιν σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

Κατά την ακρόασή του, στις 11 Ιανουαρίου, ο Τίλερσον εξέφρασε τη λύπη του για τις ρωσικές στρατιωτικές ενέργειες στη Συρία αλλά δεν έφτασε στο σημείο να αποκαλέσει εγκληματία πολέμου τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Παρά τις αντιρρήσεις των Δημοκρατικών, ο διορισμός του Τίλερσον αναμένεται ότι θα επικυρωθεί σχετικά εύκολα από τη Γερουσία. Μάλιστα την Κυριακή οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές Τζον Μακέιν και Λίντσεϊ Γκρέιαμ, σε ανακοίνωσή τους, είπαν ότι θα ψηφίσουν υπέρ του μολονότι διατηρούν κάποιες αμφιβολίες για τις σχέσεις του με τον Πούτιν. Αντιθέτως, ο επίσης Ρεπουμπλικανός Μάρκο Ρούμπιο δεν έχει διευκρινίσει αν θα τον καταψηφίσει ή όχι.

Η Επιτροπή αναμένεται να ψηφίσει αργότερα σήμερα για τον διορισμό αυτό και θα ακολουθήσει αμέσως μετά η ψηφοφορία στην ολομέλεια της Γερουσίας.