Στην αντεπίθεση πέρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος της χώρας που πλέον έχει όλες τις εξουσίες στα χέρια του, μιλώντας στο CNN Turk υπερασπίστηκε τη συνταγματική αναθεώρηση που πέρασε, απορρίπτοντας τις κατηγορίες πως η Τουρκία έκανε ένα βήμα προς τη δικτατορία. Αστειευόμενος μάλιστα, επισήμανε πως δεν έγινε για τον ίδιο η συνταγματική αλλαγή, αλλά για τον εκάστοτε πρόεδρο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο ίδιος μπορεί να πεθάνει ανά πάσα στιγμή.

«Είμαι θνητός, αλήθεια, μπορεί να πεθάνω ανά πάσα στιγμή», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Το σύστημα αντιπροσωπεύει μία αλλαγή, μία μεταμόρφωση στη δημοκρατική ιστορία της Τουρκίας. Εκεί όπου υπάρχει δικτατορία, δεν χρειάζεται να έχεις προεδρικό σύστημα. Εδώ έχουμε κάλπη, η δημοκρατία παίρνει τη δύναμή της από τον λαό. Είναι αυτό που ονομάζουμε εθνική βούληση», δήλωσε υπερασπιζόμενος το νέο σύστημα.

Ο Ερντογάν μείωσε τη σημασία του μικρού ποσοστού με το οποίο επικράτησε το "ναι", επικαλούμενος την ποδοσφαιρική λογική. «Εχω ποδοσφαιρικό υπόβαθρο. Δεν έχει σημασία αν κερδίζεις 1-0 ή 5-0. Ο τελικός στόχος είναι να κερδίσεις το παιχνίδι», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Όσον αφορά στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατηγόρησε εκ νέου τις Βρυξέλλες για τις καθυστερήσεις, καλώντας την ΕΕ να τηρήσει τις υποσχέσεις της για την ένταξη της Τουρκίας.

«Η ΕΕ μας έχει αναγκάσει να περιμένουμε στο κατώφλι της για 54 χρόνια. Αυτό, από άποψη πολιτικής σχέσης, είναι μη ανεκτό. Εχουμε προσπαθήσει σκληρά να αποδεχθούμε όλες τις προϋποθέσεις της ΕΕ... η ΕΕ δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της... η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της. Αν κρατήσουν τις υποσχέσεις τους, μπορούμε να καθίσουμε στο τραπέζι. Μπορούμε να δούμε ποια βήματα πρέπει να γίνουν», κατέληξε ο Ερντογάν.