Σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων συγκάλεσε για σήμερα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβανόφ, στον απόηχο των χθεσινοβραδινών, πρωτοφανών επεισοδίων εντός του κτηρίου της Βουλής. 

Τη λύπη αλλά και την ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο εσωτερικό της πΓΔΜ εξέφρασε με ανακοίνωσή του αργά χθες το βράδυ το Υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας παράλληλα τις αρχές της γειτονικής μας χώρας να επιδιώξουν επίλυση των προβλημάτων επί τη βάσει του σεβασμού των αρχών του Διεθνούς Δικαίου «στην κουλτούρα του συμβιβασμού και της συναίνεσης», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικώς, αφήνοντας έτσι και μία σαφή αιχμή για το θέμα της ονομασίας της.

Η ανακοίνωση του Ελληνικού ΥΠΕΞ :
«Με λύπη και ανησυχία διαπιστώνουμε ότι η πΓΔΜ διολισθαίνει σε βαθιά πολιτική κρίση. Κρίση που για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας, της νομιμότητας και του κράτους δικαίου. Σεβασμό -όπως ζητούμε εδώ και χρόνια- στην κουλτούρα του συμβιβασμού και της συναίνεσης. Χωρίς αυτές τις αρχές δημιουργούνται αδιέξοδα και εκρηκτικές καταστάσεις.
Η Ελλάδα που διαχρονικά και σταθερά υποστηρίζει την αρχή της μη παρέμβασης στα εσωτερικά γειτονικών χωρών, είναι διατεθειμένη όποτε της ζητηθεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της πΓΔΜ».

 Αφορμή για την εισβολή και τα βίαια επεισόδια ήταν η εκλογή του νέου προέδρου του Σώματος, που προέρχεται από το αλβανικό κόμμα, το οποίο οι οπαδοί του Γκρούεφσκι θεωρούν απειλή για την ενότητα της χώρας. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αγκίμ Νουχίου, 10 βουλευτές τραυματίστηκαν συνολικά και μερικοί ακόμα αστυνομικοί και δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στο χώρο.

Περίπου 100 εθνικιστές υποστηρικτές του κόμματος VMRO-DPMNE του μέχρι πρότεινος πρωθυπουργού της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι εισέβαλαν στην Βουλή κρατώντας σημαίες στα χέρια και τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο. Μεταξύ αυτών ήταν και περίπου 10 μασκοφόροι, ενώ σε βίντεο από τα επεισόδια φαίνονται να πετούν καρέκλες και τραπέζια στο γραφείο τύπου της Βουλής.

Λ.Σ.Μ