Μετά από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις στο σχηματισμο κυβέρνσησης μειοψηφίας προχωρά η Τερέζα Μέι, με την υποστήριξη των του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, έχοντας πλειοψηφία με 328 έδρες.

Στις δηλώσεις της από την Ντάουνινγκ Στριτ, η πρωθυπουργός της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι η συγκυβέρνηση αυτή μπορεί να παράσχει τη βεβαιότητα που χρειάζεται η χώρα, επιβεβαιώνοντας ότι παραμένει η δέσμευση για το Brexit.

«Ας αρχίσουμε τη δουλειά», κατέληξε η Τερέζα Μέι, η οποία στις 14:30 ώρα Ελλάδος επισκέφθηκε την βασίλισσα Ελισάβετ στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, προκειμένου να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Το προφίλ του DUP

Το DUP έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ του Βrexit, ωστόσο ακόμα παραμένει ασαφές εάν η Μέι θα επιμείνει στη στρατηγική του "σκληρού" δρόμου αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ή αν αντίθετα θα χαράξει μια νέα, πιο ήπια στρατηγική στις συονμιλίες της με τις Βρυξέλλες, οι οποίες επρόκειτο να αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα, αλλά αναμένεται να αναβληθούν για λίγο διάστημα.

Στις χθεσινές εκλογές οι Tories πέτυχαν πύρρειο νίκη, χωρίς αυτοδυναμία, με 319 έδρες, (7 λιγότερες από την αυτοδυναμία και 12 λιγότερες από το 2015), οι Εργατικοί 261 (+29), το SNP στην Σκωτία 35 (-19), οι Φιλελεύθεροι 12 (+4), το DUP (Β.Ιρλανδία) 10 (+2), το Sinn Fein 7, οι Πράσινοι κρατούν 1 έδρα, το ουαλικό Paid Cymru 4 έδρες (+1). Εκτός Βουλής το UKIP, που είχε μία έδρα.