Κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες μειώθηκε η δημοτικότητα της Άνγκελα Μέρκελ τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιούλιο, στο 59%, σύμφωνα με την ARD Deutschlandtrend, όπως σημειώνει η Citigroup σε νέο της note. Αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό από το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους και η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Αύγουστο του περασμένου έτους. Η ικανοποίηση των ψηφοφόρων από την κυβέρνηση υποχώρησε επίσης στο 47% (-8%) και οι περισσότεροι άλλοι πολιτικοί της χώρας έχασαν επίσης σε δημοτικότητα αυτό το μήνα.

Όπως επισημαίνει η Citi, ένας λόγος για την απώλεια δημοτικότητας θα μπορούσε να είναι το ανανεωμένο σκάνδαλο εκπομπών ντίζελ. Το 57% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στους κατασκευαστές αυτοκινήτων και το 56% δήλωσε ότι το σκάνδαλο θα βλάψει μακροπρόθεσμα τη γερμανική οικονομία (σε σύγκριση με μόλις 38% τον Οκτώβριο του 2015, όταν το σκάνδαλο της Volkswagen έσπασε για πρώτη φορά).

Το 63% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι πολιτικοί δίνουν προτεραιότητα στα συμφέροντα της βιομηχανίας και των εργαζομένων της σε σχέση με την υγεία και το περιβάλλον ή τα συμφέροντα των καταναλωτών και το 67% δήλωσε ότι οι πολιτικοί ήταν πολύ "μαλακοί" απέναντι στον κλάδο.

Ωστόσο, παρά την δυσαρέσκεια της δημοσκόπησης του Αυγούστου, το CDU της καγκελαρίου Μέρκελ ήταν σταθερό στο 39% των προθέσεων ψήφου και μπροστά από το SPD το οποίο βρίσκεται στο 24% (+ 1% σε σύγκριση με τον Ιούλιο). Το Αριστερό Κόμμα είναι στο 9% (αμετάβλητο) και το FDP και το AfD στο 8% το καθένα (-1% και για τα δύο). Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ένας μεγάλος συνασπισμός ή μια τριμερής συμμαχία των CDU / FDP / Πρασίνων θα έχει πλειοψηφία.

Όπως σχολιάζει η Citi, το σκάνδαλο με το ντίζελ μπορεί να επηρεάσει το συναίσθημα των ψηφοφόρων, αλλά δεν αλλάζει τις σχετικές δημοσκοπήσεις για την Bundestag κατά τρόπο ουσιαστικό μέχρι στιγμής. Η πτώση στη δημοτικότητα της Μέρκελ είναι σημαντική, όπως τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα, αλλά θα χρειαστεί να υπάρξει ένα πιο σταθερό χτύπημα για να επηρεαστούν οι πιθανότητες επανεκλογής της.

Έτσι, η Citi συνεχίζει να εκτιμά ότι ένας άλλος μεγάλος συνασπισμός ή ένας "συνασπισμός Τζαμάικα" (μαύρου-κίτρινου-πράσινου, στα χρώματα των Χριστιανοδημοκρατών, του FDP και των Πρασίνων), και οι δύο με επικεφαλής την Μέρκελ, είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα των εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου.