Τουλάχιστον 230 είναι οι νεκροί από την επίθεση ενόπλων σε ένα τέμενος στο βόρειο Σινά, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση της Αιγύπτου. Νωρίτερα, η ίδια πηγή ανέφερε ότι από την επίθεση τραυματίστηκαν τουλάχιστον 130 άνθρωποι. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα τοπικά μέσα, μασκοφόροι περικύκλωσαν το τέμενος και άρχισαν να πυροβολούν κατά των πιστών. Σχεδόν ταυτόχρονα μία άλλη ομάδα ανθρώπων ζωσμένοι με εκρηκτικά εισέβαλαν στο κτίριο και ανατινάχθηκαν παρασέρνοντας στο θάνατο δεκάδες ανθρώπους. 


Αμέσως μετά τις απανωτές εκρήξεις οι πιστοί έτρεχαν να σωθούν, αλλά εκεί τους περίμενε μία Τρίτη ομάδα ανθρώπων που κυριολεκτικά τους «γάζωνε».

Η έκρηξη έγινε στο βόρεια Σινά, στο τέμενος Αλ Ράουντα, στο κέντρο της πόλης Μπιρ αλ Άμπντ, περίπου 40 χιλιόμετρα από το Αλ Αρίς, στη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής.

Όπως αναφέρουν τα τοπικά Μέσα, ένοπλοι ενεργοποίησαν εκρηκτικά και πυροβόλησαν κατά του πλήθου στο τέμενος Αλ Ράουντα.

Εκείνη την ώρα οι πιστοί έκαναν την παραδοσιακή προσευχή της Παρασκευής. Η τοπική αστυνομία ανέφερε ότι οι ένοπλοι επέβαιναν σε τέσσερα οχήματα 4Χ4.

Στο σημείο έσπευσαν δεκάδες ασθενοφόρα για να μεταφέρουν τους τραυματίες σε κοντινά νοσοκομεία. Το υπουργείο Υγείας μεταδίδει ότι οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ ακόμη και κατά των ασθενοφόρων.

Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι η βόμβα πυροδοτήθηκε στην παιδική χαρά του τεμένους, προτού οι τρομοκράτες που φορούσαν στολές παραλλαγής και κρατούσαν μαύρες σημαίες αρχίσουν να γαζώνουν όσους προσπαθούσαν να ξεφύγουν. Λένε ακόμη ότι οι εξτρεμιστές είχαν μπλοκάρει όλες τις οδούς διαφυγής στην περιοχή, ανατινάζοντας αυτοκίνητα, κι αφήνοντας τα φλεγόμενα συντρίμμια τους καταμεσής στους δρόμους.

Στόχος των τρομοκρατών ήταν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που προσεύχονταν στο τέμενος, όπως ανέφεραν δύο αυτόπτες μάρτυρες και μια πηγή ασφαλείας.

Το δίκτυο Al Arabiya καθώς και τοπικές πηγές ανέφεραν ότι κάποιοι από τους πιστούς ήταν οπαδοί της μυστικής αίρεσης σούφι, τους οποίους οι σκληροπυρηνικοί σουνίτες, όπως εκείνοι του ISIS, θεωρούν αποστάτες.

Ο πρόεδρος της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας. Οι Αρχές κήρυξαν ολόκληρη τη χερσόνησο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ στέλνουν ενισχύσεις.

Παράλλλα ενέτειναν τα μέτρα ασφαλείας στο διεθνές αεροδρόμιο του Καϊρου με περιπολίες στρατιωτών στις αίθουσες αφίξεων και αναχωρήσεων, σωματικούς ελέγχους και μπλόκα στη γύρω περιοχή.

Μέχρι στιγμής ουδεμία οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης. Οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας βρίσκονται την τελευταία τριετία αντιμέτωπες με συχνές επιθέσεις από μαχητές του ISIS. Η σημερινή είναι η φονικότερη επίθεση που εξαπέλυσε η τρομοκρατική οργάνωση στη χερσόνησο του Σινά από την εμφάνισή της στην περιοχή.

Το παρακλάδι του «Ισλαμικού Κράτους» στο Σινά, το επονομαζόμενο Wilayat Sinai στελεχώνεται κυρίως από μαχητές της ντόπιας οργάνωσης ανταρτών, Ansar Beit al-Maqdis, η οποία ορκίστηκε πίστη και αφοσίωση στο ISIS μετά την αποστολή εκπροσώπων της στη Συρία το 2014. Είναι αυτό που ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρριψη του αεροσκάφους της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Metrojet το 2015. Το αεροπλάνο είχε αναχωρήσει από το τουριστικό θέρετρο του Σαρμ Ελ Σέιχ με προορισμό την Αγία Πετρούπολη, αλλά έπεσε στην έρημο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 224 επιβαίνοντες. Το ISIS είχε υποστηρίξει τότε ότι είχε κρύψει μια εκρηκτική συσκευή στο αεροσκάφος κρυμμένη μέσα σε κουτάκι αναψυκτικού.

Πέρα απ’ το Ισλαμικό Κράτος η Αίγυπτος αντιμετωπίζει απειλή και από τζιχαντιστές που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα και δρουν από τη γειτονική Λιβύη. Τον περασμένο μήνα μια οργάνωση που αποκαλείται Ansar al Islam -«Οπαδοί του Ισλάμ» στα αραβικά- ανέλαβε την ευθύνη για τη φονική επίθεση εναντίον αστυνομικών στην έρημο της δυτικής Αιγύπτου. Πολλοί από τους 16 φονευθέντες ανήκαν στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο στρατός εξαπέλυσε αργότερα αεροπορικές επιθέσεις κατά της οργάνωσης, σκοτώνοντας τον αρχηγό της, Εμάντ αλ Ντιν Αμπντέλ Χαμίντ, έναν καταζητούμενο τζιχαντιστή, που ήταν αξιωματικός του στρατού προτού ενταχθεί στο παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Ντέρνα της Λιβύης.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο πένθος, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Τσίπρας: Συγκλονισμένος από την ανείπωτη τραγωδία στο Σινά

Για ανείπωτη τραγωδία στο Σινά κάνει λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξη Τσίπρας, με ανάρτησή του στο twitter και δηλώνει συγκλονισμένος, ενώ, παράλληλα, εκφράζει αλληλεγγύη στον αιγυπτιακό λάο.



«Συγκλονισμένος από την ανείπωτη τραγωδία στο Σινά που προκάλεσαν οι αμετανόητοι τρομοκράτες. Σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή στεκόμαστε με αλληλεγγύη στο πλάι του αιγυπτιακού λαού», αναφέρει ο πρωθυπουργός.

ΥΠΕΞ: Aποτροπιασμός και καταδίκη για την «ειδεχθή επίθεση»

Αποτροπιασμό και καταδίκη «με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο» εκφράζει, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών για την «ειδεχθή επίθεση» που σημειώθηκε σήμερα στο τέμενος αλ Ράουνταχ, πλησίον της πόλης Ελ Αρίς, στην επαρχία του Βορείου Σινά. Παράλληλα, εκφράζεται και «ανησυχία για τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις κατά των θρησκευτικών κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής που υφίστανται τις ολέθριες συνέπειες της τρομοκρατίας και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας».

«Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατία, από όπου και αν προέρχεται» υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση, ενώ εκφράζεται, επίσης, «η αλληλεγγύη μας στον φίλο αιγυπτιακό λαό, καθώς τα ειλικρινή συλλυπητήρια του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης στις οικογένειες των θυμάτων» και η διεβεβαίωση «για ακόμη μία φορά, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει ακλόνητα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες, όπου αυτές απειλούνται».

Την αλληλεγγύη και τα συλληπητήρια της χώρας μας εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, καθώς επίσης και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ με την ομόλογό του, υπουργό Διασποράς, Ναμπίλα Μακράμ.