Δεδομένο θεωρείται πως απόψε στις 20:00 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) ο Ντόναλντ Τραμπ στο διάγγελμά του θα αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Η πρόθεσή του να μεταφέρει στο μέλλον την αμερικανική πρεσβεία εκεί ουσιαστικά έδειξε τις προθέσεις του Αμερικανού προέδρου που, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις άλλων ηγετών, σήμερα αναμένεται να κάνει γνωστή την απόφασή του.

Αυτό φοβούνται οι Ισραηλινοί πως θα πυροδοτήσει μεγάλη ένταση στη χώρα, με τους ανθρώπους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να λένε πως απλά είναι η «αναγνώριση μιας ιστορικής πραγματικότητας».

Ο Τραμπ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος τον προειδοποίησε πως μια τέτοια απόφαση θα έχει επικίνδυνες συνέπειες για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη περιοχή, αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος εμμένει στην απόφασή του, στην οποία είχε δεσμευτεί προεκλογικά.

Ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι μια τέτοια απόφαση θα προκαλέσει την οργή των μουσουλμάνων, χαρακτηρίζοντάς τη ως πολύ επικίνδυνη, κάτι που επισήμανε με δηλώσεις του και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την ανησυχία του για την υπόθεση εξέφρασε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν. Το θέμα προκάλεσε αντιπαράθεση και στην αμερικανική κυβέρνηση, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις εναντιώνονταν στην κίνηση αυτή.