Πετυχημένη ήταν η επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ένα νεογέννητο μωράκι, το οποίο υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση καθώς γεννήθηκε με την καρδιά έξω από το σώμα του. Η επέμβαση της μικρής Βανέλοπι Χόουπ Γουίλκινς έγινε στο νοσοκομείο Γκλένφιλντ, στο Λέστερ της Βρετανίας, και ήταν πετυχημένη, με τους γονείς της τριών εβδομάδων μικρής να πλέουν σε πελάγη ευτυχίας.

«Ήταν ένα πραγματικό σοκ όταν ο υπέρηχος έδειξε ότι η καρδιά της βρισκόταν έξω από τον θώρακά της και τρομακτικό γιατί δεν γνωρίζαμε τι θα συνέβαινε», είπε η μητέρα της Βανέλοπι, Ναόμι Φίντλεϊ στο BBC.

Το νεογέννητο κοριτσάκι δεν έχει θωρακικά οστά και ήρθε στον κόσμο με καισαρική τομή. Χρειάστηκε να υποβληθεί σε τρεις επεμβάσεις για να τοποθετηθεί η καρδιά στη θέση της και όλα πήγαν καλά.

Η πάθηση ονομάζεται εκτοπία καρδιάς και είναι εξαιρετικά σπάνια, με μόλις λιγοστές περιπτώσεις να καταγράφονται ανά εκατομμύρια γεννήσεις και τα περισσότερα βρέφη συνήθως να καταλήγουν. Αυτή ήταν η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση στη Βρετανία.

«Μας συμβούλευσαν να τερματίσουμε την κύηση και μας είπαν ότι οι πιθανότητες επιβίωσής της ήταν σχεδόν ανύπαρκτες. Κανένας δεν πίστευε ότι θα τα καταφέρει εκτός από εμάς», ανέφερε περιχαρής ο πατέρας της Βανέλοπι, που ήταν να γεννηθεί πριν τα Χριστούγεννα, αλλά τελικά ήρθε στον κόσμο με καισαρική τομή στις 22 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, ο κίνδυνος για μόλυνση της μικρής είναι εξαιρετικά μεγάλος, όπως λένε οι γιατροί, και γι' αυτό θα πρέπει να μείνει εντός του νοσοκομείου για αρκετό διάστημα. Το επόμενο βήμα πάντως είναι να της αφαιρεθεί ο αναπνευστήρας.