Το ενδιαφέρον μεγάλων ΜΜΕ των ΗΠΑ έχει προκαλέσει η αναστολή των εργασιών για την ανέγερση του ναού του Αγίου Γεωργίου στο Μανχάταν, στη θέση του παλιού ναού που καταστράφηκε στην επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.

Με εκτενές ρεπορτάζ οι «New York Times» εξετάζουν την υπόθεση της ανέγερσης του ναού, που 16 χρόνια μετά ακόμα δεν είναι έτοιμος. Τα περισσότερα ερωτήματα προκαλεί το ζήτημα του τεράστιου κόστους και το αν έγινε κακοδιαχείριση των δωρεών που έκαναν ενορίτες.

Σύμφωνα με τους «Times», το κόστος ανέγερσης του επιβλητικού μαρμάρινου θόλου του ναού, που σχεδίασε ο διάσημος αρχιτέκτονας Σαντιάγκο Καλατράβα, ήταν 20 εκατ. δολάρια το 2013. Δύο χρόνια μετά, το κόστος εκτοξεύτηκε στα 35 εκατ., το 2016 στα 40 εκατ., ενώ τον Δεκέμβριο ανακοινώθηκε ότι πλέον το κόστος έχει φτάσει το ποσό των 78 εκατ. δολαρίων.

Άγνωστο τι απέγιναν τα 37 εκατ. δολάρια από δωρεές

Πλέον το έργο έχει παγώσει επ' αόριστον, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το έργο καθώς η Αρχιεπισκοπή δεν μπορεί να πληρώσει, παρόλο που είχε συγκεντρώσει 37 εκατ. δολάρια από δωρεές ενοριτών.

Μιλώντας στους «Times», ο δημοσιογράφος Θεόδωρος Καλμούκος της ελληνοαμερικανικής εφημερίδας «National Herald» τόνισε ότι η συγκυρία είναι πολύ κρίσιμη για την Αρχιεπισκοπή, αφού τα οικονομικά της βρίσκονται σε «οριακό σημείο».

«Η Αρχιεπισκοπή χρειάζεται νέα αρχή και όραμα» προσθέτει ο Καλμούκος.

Τον περασμένο Νοέμβριο η Αρχιεπισκοπή ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει έρευνα για την κακοδιαχείριση των χρημάτων, γνωστοποιώντας ακόμα πως στο μέλλον θα αναθεωρήσει το σύστημα συγκέντρωσης δωρεών.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η παραδοχή του αρχιεπισκόπου Δημητρίου, ο οποίος δήλωσε ότι μέχρι τον Οκτώβριο του 2016 δεν είχαν επίγνωση της κακής διαχείρισης των πόρων της Αρχιεπισκοπής. Έκτοτε έχουν γίνει σημαντικές περικοπές, αφού απολύθηκε το 25% του προσωπικού.