Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στο Μεξικό με τα βίαια επεισόδια που ξεσπούν σε διάφορες περιοχές της χώρας. Χθες τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δύο τουριστικά θέρετρα στο Ακαπούλκο και το Λος Κάμπος, μετά από βίαια επεισόδια που ξέσπασαν μεταξύ ενόπλων και του στρατού.

Στο Ακαπούλκο μέλη μιας ένοπλης ομάδας «αυτοάμυνας» επιτέθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής εναντίον κατοίκων του χωριού Λα Κονσεψιόν στη διάρκεια γιορτής, με οκτώ άτομα να πέφτουν νεκρά από τα πυρά των ενόπλων, που εκτός των πολιτών επιτέθηκαν και κατά του στρατού και της αστυνομίας. Στη συνέχεια τρεις από αυτούς σκοτώθηκαν, ενώ 30 άτομα συνελήφθησαν.

Τα ξημερώματα της Κυριακής, ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν και στο Σαν Χοσέ δελ Κάμπο, μεταξύ ενόπλων και στρατιωτικών σε μια περιοχή όπου παραθερίζουν χιλιάδες τουρίστες.

Μόλις την περασμένη Τρίτη μια πενταμελής οικογένεια δέχτηκε επίθεση ενόπλων κατά την οποία σκότωσαν τους γονείς και τραυμάτισαν τα τρία τους παιδιά.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν πως η έξαρση της εγκληματικότητας και των φόνων έχει να κάνει με τα καρτέλ των ναρκωτικών που δρουν στο Μεξικό και κυρίως μεταξύ δύο συγκεκριμένων καρτέλ που συγκρούονται το τελευταίο διάστημα για τον έλεγχο εδαφών στα οποία παράγονται ναρκωτικές ουσίες ή από τα οποία περνούν οδοί διακίνησης ναρκωτικών, κάνναβης, οπίου και κοκαΐνης, καθώς και των τουριστικών περιοχών όπου πωλούνται.