Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με ονόματα Ρώσων αξιωματούχων και επιχειρηματιών, που θεωρείται ότι ανήκουν στο περιβάλλον του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Εις βάρος τους ίσως επιβληθούν κυρώσεις σε αντίποινα για τη φερόμενη ανάμειξη της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016.

Η δημοσιοποίηση του πολυαναμενόμενου αυτού καταλόγου με τα ονόματα Ρώσων ολιγαρχών έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σε αυτόν υπάρχουν περισσότερα από 200 ονόματα, μεταξύ των οποίων αυτά 114 αξιωματούχων και 96 επιχειρηματιών, συμπεριλαμβανομένων του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ, του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών, αλλά και των επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, μεγιστάνων του μεταλλουργικού τομέα και του επικεφαλής του ρωσικού κρατικού μονοπωλίου φυσικού αερίου.

Η δημοσιοποίηση της επτασέλιδης αυτής λίστας, που περιλαμβάνει κυρίως τους ολιγάρχες που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο, αλλά και πολλούς που βρίσκονται εκτός του άμεσου κύκλου του προέδρου Πούτιν, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα τους επιβληθούν κυρώσεις, αλλά επισημαίνει τον κίνδυνο να γίνει αυτό.

Ο κατάλογος συντάχθηκε στο πλαίσιο ενός πακέτου κυρώσεων που υιοθετήθηκαν με νόμο που υπεγράφη τον Αύγουστο του 2017 και δημιουργεί τον κίνδυνο να προκαλέσει μεγαλύτερη ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας.

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε με τα λεγόμενά του ο διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο. Μιλώντας στο BBC, εξέφρασε την πεποίθηση, αν όχι τη βεβαιότητα, ότι η Ρωσία θα επιχειρήσει να ανακατευτεί και στις ενδιάμεσες εκλογές που θα γίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Νοέμβριο.

Επιφυλάξεις στη Μόσχα 

Με επιφύλαξη αντέδρασε το Κρεμλίνο στη δημοσιοποίηση της λίστας. «Οφείλουμε πρώτα να αναλύσουμε τη λίστα, καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο στη δημοσιοποίηση» δήλωσε ο εκπρόσωπος τους Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Υπογραμμίζοντας ότι με το κείμενο αυτό «δεν επιβάλλεται σε καμία περίπτωση κάποια κύρωση ή περιορισμός», ο Πεσκόφ εξέφρασε τη λύπη του που η λίστα αυτή θα μπορούσε «δυνάμει να ζημιώσει την εικόνα και τη φήμη των επιχειρήσεών μας, των επιχειρηματιών μας, των πολιτικών μας υπεύθυνων και των ηγετών μας».

Πηγή: ΑΠΕ/Reuters