Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν πως η πρεσβεία τους θα ξεκινήσει να μεταφέρεται τον Μάιο στην Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ, μια ενέργεια που θα συμπέσει με την 70η επέτειο του Ισραήλ, επιβεβαίωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σήμερα σε μια απόφαση που ανατρέπει την αμερικανική πολιτική δεκαετιών.

Η πρεσβεία θα εγκατασταθεί στο κτίριο όπου στεγάζονται οι προξενικές υπηρεσίες στην Ιερουσαλήμ προτού μεταφερθεί σε διαφορετικό κτίριο έως τα τέλη του 2019, επισήμανε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει να αναζητούν τον χώρο όπου θα μετεγκατασταθεί η μόνιμη πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με το δελτίο τύπου.

Η κίνηση, που συνοδεύει την απόφαση Τραμπ να αναγνωριστεί η Ιερουσαλήμ ως «αιώνια πρωτεύοσυσα του Ισραήλ» (κάτι που μέχρι τώρα απεύφεγαν οι αμερικανικές κυβερνήσεις) έχει προκαλέσει οργή των Παλαιστίνιων. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι ξένες χώρες έχουν τις πρεσβείες τους στο Τελ Αβίβ και λίγες διατηρούν μόνο προξενεία στην Ιερουσαλήμ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ τον Μάιο, κάνοντας λόγο για «μια μεγάλη ημέρα για τον ισραηλινό λαό».

«Η απόφαση του προέδρου Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ιερουσαλήμ στην επόμενη Ημέρα Ανεξαρτησίας ακολουθεί την ιστορική διακήρυξή του τον Δεκέμβριο με την οποία αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ» αναφέρεται στην ανακοίονωση που εξέδωσε η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ουάσινγκτον.

«Η απόφαση αυτή θα μετατρέψει την 70ή Ημέρα Ανεξαρτησίας (σ.σ. την επέτειο από την ίδρυση του Ισραήλ) σε ακόμη μεγαλύτερη γιορτή. Σας ευχαριστούμε πρόεδρε Τραμπ για την ηγεσία και τη φιλία σας» πρόσθεσε.