«Το Αφρίν δεν είναι πλέον μόνο του. Η Γαλλία ανταποκρίνεται στη δέσμευσή της για καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Η συγκεκριμένη δήλωση έρχεται από υψηλόβαθμο στέλεχος του κουρδικού κινήματος της Συρίας, τον Χαλέντ Ισσά, λίγο μετά τη συνάντηση μιας αντιπροσωπείας της βόρειας Συρίας με τη γαλλική κυβέρνηση.

Στον απόηχο αυτής της συνάντησης, όπως διαβάζουμε στο kathimerini.com.cy, η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» μεταδίδει την πληροφορία ότι η Γαλλία αποφάσισε να στείλει βοήθεια στους «Σύριους σύμμαχους». Η εφημερίδα μεταδίδει την πληροφορία ότι Γαλλία και ΗΠΑ αποφασίζουν να στείλουν στρατεύματα στο Μίμπιτς για να μπλοκάρουν τα σχέδια της Τουρκίας για την περιοχή.

«Η ανάπτυξη των στρατευμάτων έχει ως στόχο τη ματαίωση της επίθεσης των τουρκικών δυνάμεων (στο Μίμπιτς)», σημειώνει η «Figaro».
Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι η απόφαση της Γαλλίας μεταβιβάζεται από τον Γάλλο πρέσβη στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε στο Παρίσι με μια αντιπροσωπεία της βόρειας Συρίας στο τέλος της οποίας λήφθηκε η εν λόγω νέα απόφαση.

Ας σημειωθεί ότι τη νύχτα της Πέμπτης το τουρκικό NTV μετέδωσε την πληροφορία ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας επιθυμεί να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στις κουρδικές δυνάμεις και στη Συρία.

Η Γαλλία διατηρεί ιστορικά και πολιτισμικά δεσμά με τη Συρία και δεν έχει κρύψει ποτέ το ενδιαφέρον της για τον φυσικό πλούτο της περιοχής. Επίσης, η Γαλλία ανέλαβε τη διοίκηση της Συρίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στο τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και παρέμεινε στην περιοχή μέχρι τα τέλη του πρώτου μισού του 20ού αιώνα.

Τραμπ: Φεύγουμε από τη Συρία

Εν τω μεταξύ, μια άλλη ενδιαφέρουσα εξέλιξη μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα το βράδυ της Πέμπτης. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοινώνει την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία.

Ο Ντόναλτ Τραμπ δηλώνει ότι έχει επιτευχθεί ο βασικός στόχος των ΗΠΑ στη Συρία, η καταπολέμηση και η ήττα του Ισλαμικού Κράτους.
«Σύντομα θα αποσυρθούμε από τη Συρία. Τώρα ας ασχοληθούν οι άλλοι μαζί της», δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Οχάιο.

Εν τω μεταξύ, η τουρκική ιστοσελίδα Ντουβάρ μεταδίδει την πληροφορία ότι η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Νάουερτ δηλώνει ότι δεν γνωρίζει κανένα σχέδιο σχετικά με την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία.