Με ελικόπτερο μετέφεραν στη φυλακή της ομοσπονδιακής αστυνομίας στην Κουριτίμπα τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα τα ξημερώματα της Κυριακής (ώρα Ελλάδος) προκειμένου να εκτίσει την ποινή 12 ετών κι ενός μήνα κάθειρξης που του επιβλήθηκε για υπόθεση διαφθοράς.    

Ο Λούλα, ο οποίος ήταν εμβληματική μορφή της βραζιλιάνικης αριστεράς και φαβορί των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου, είχε νωρίτερα παραδοθεί στην αστυνομία στην πόλη Σάου Πάολο.  

Εκατοντάδες αντίπαλοι του Λούλα, ντυμένοι στα κίτρινα και στα πράσινα -τα εθνικά χρώματα- περίμεναν συγκεντρωμένοι μπροστά στη φυλακή. Εκτόξευσαν πυροτεχνήματα κι άρχισαν να χτυπάνε κατσαρόλες για να γιορτάσουν τη στιγμή, κραυγάζοντας συνθήματα όπως «ζήτω ο Σέρζιου Μούρου», ο δικαστής που πέρυσι καταδίκασε τον Λούλα σε πρώτο βαθμό και αυτή την εβδομάδα διέταξε να φυλακιστεί ο πρώην πρόεδρος της χώρας.  

Το απόγευμα του Σαββάτου ο Λούλα αρχικά εμποδίστηκε από υποστηρικτές του να παραδοθεί στην αστυνομία, στην έδρα του συνδικάτου όπου ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα, όπου εκτυλίχθηκαν χαοτικές σκηνές.  

Στην φυλακή ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας θα κρατηθεί σε ένα κελί 15 τετραγωνικών μέτρων, εφοδιασμένο με τουαλέτα και ντους. Ο δικαστής Μούρου έχει δώσει εξάλλου εντολή ο πρώην πρόεδρος να μην έλθει σε επαφή «με άλλους κρατούμενους» ώστε να μην διατρέξει «κανέναν κίνδυνο η ηθική ή η σωματική του ακεραιότητα».   Ο Λούλα, τον οποίο όλες οι δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν ως τον επικρατέστερο νικητή των προεδρικών εκλογών της 7ης Οκτωβρίου, στις οποίες όμως μοιάζει πλέον απίθανο να του επιτραπεί να συμμετάσχει, είχε καταφύγει στα κεντρικά γραφεία του συνδικάτου όπου ξεκίνησε την πολιτική καριέρα, στο προάστιο Σάου Μπερνάρντου ντου Κάμπου, λίγο έξω από το Σάου Πάουλου.