Μπορεί τα χαμόγελα, οι χειραψίες και οι αγκαλιές να περίσσεψαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις ΗΠΑ, ωστόσο ο Γάλλος πρόεδρος δεν χαρίστηκε στον Ντόναλντ Τραμπ όταν βρέθηκε ενώπιον του Κογκρέσου για την ομιλία του.

Μπορεί να μην έκανε άμεση αναφορά στον Τραμπ, το έκανε όμως με γαλλική ευγένεια, δηλαδή έμμεσα. «Ο εθνικισμός και ο απομονωτισμός δεν είναι η λύση στα προβλήματα της εποχής μας» είπε ο Μακρόν, εξηγώντας ότι ο κόσμος θα αλλάξει έτσι κι αλλιώς, ακόμα και αν εμείς κλειστούμε στο καβούκι μας. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα του περιβάλλοντος, υπενθυμίζοντας ότι αυτός είναι ο ένας και μοναδικός πλανήτης που έχουμε για να συνυπάρξουμε. Άλλο ένα καρφί στην απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, μία ακόμα παγκόσμια πρωτοτυπία.

Ακολούθησαν οι αναφορές του Μακρόν στην οικονομία: «Ο εμπορικός πόλεμος δεν είναι η απάντηση, γιατί θα καταστρέψει θέσεις εργασίας και θα εκτινάξει στα ύψη τις τιμές» τόνισε, εκφράζοντας την αντίρρησή του -και όχι μόνο του ίδιου- στις πολιτικές Τραμπ για επιβολή δασμών στις εισαγωγές από Κίνα και Ε.Ε. «Πρέπει να διαπραγματευτούμε μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Εμείς γράψαμε τους κανόνες και πρέπει να τους ακολουθήσουμε».

Δεν παρέλειψε πάντως να αναφερθεί στον ειδικό δεσμό ΗΠΑ - Γαλλίας και στα κοινά ιδεώδη για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και κάλεσε τις ΗΠΑ να παίξουν τον ρόλο πους αρμόζει στην παγκόσμια σκηνή. Για το Ιράν και την συμφωνία που πέτυχε η διεθνής κοινότητα για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ο Μακρόν αναγνώρισε ότι δεν είναι η ιδανική, αλλά δεν πρέπει να ακυρωθεί. Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ έχει εκφράσει την έντονη αντίδρασή του στη συμφωνία που επετεύχθη επί προεδρίας Ομπάμα. Ακόμα και την περίοδο που ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν στον Λευκό Οίκο, το ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους Κογκρέσο απειλούσε να την καταψηφίσει.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ομιλία του Μακρόν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους περισσότερους βουλευτές και γερουσιαστές, με αποτέλεσμα να τον χειροκροτήσουν όρθιοι επί αρκετά λεπτά. Πίσω του χειροκροτούσαν ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο επικεφαλής της πλειοψηφίας Πολ Ράιαν.Υπήρξαν βέβαια και πολλοί Ρεπουμπλικάνοι που δεν άκουσαν με ενθουσιασμό τις θέσεις του...