Εξαγρίωση προκάλεσε στην Ισπανία η δικαστική απόφαση την Πέμπτη για υπόθεση ομαδικού βιασμού μίας 18χρονης στο γνωστό φεστιβάλ της Παμπλόνα το 2016: Οι πέντε βιαστές (από την Σεβίλλη, ηλικίας λίγο κάτω των 30) είχαν παρασύρει μία 18χρονη σε υπόγειο κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ και την εξανάγκασαν σε διαδοχικές σεξουαλικές επαφές, τις οποίες μαγνητοσκόπησαν. 

Η υπόθεση έγινε γνωστή στη Ισπανία ως η υπόθεση «της αγέλης» («La Manada») επειδή οι πέντε στη συνέχεια ανέβασαν τα βίντεο στη διαδικτυακή ομάδα «Αγέλη», όπου άνδρες αναρτούν στιγμιότυπα σεξουαλικών συνερεύσεών τους με γυναίκες που συνήθως απεικονίζονται ως θύματα.  

Το δικαστήριο καταδίκασε μεν τους πέντε σε 9ετή φυλάκιση κρίνοντάς τους ενόχους για «σεξουαλική κακοποίηση» αλλά όχι για την, πολύ βαρύτερη, κατηγορία του βιασμού.

Αυτό ήταν που προκάλεσε την Πέμπτη οργή στους δρόμους της Ναβάρα (όπου εκδικαζόταν η υπόθεση), με συγκεντρωμένους και συγκεντρωμένες να εξανίστανται για το ότι το δικαστήριο ουσιαστικά τους απάλλαξε από την βαρύτερη κατηγορία. 

Η πεντάμηνη δίκη είχε γίνει μεν κεκλεισμένων των θυρών για να προστατευτεί η ταυτότητα της νεαρής, ωστόσο οι εξελίξεις από την δίκη βρίσκονταν ψηλά στο ενδιαφέρον των ΜΜΕ. Την Πέμπτη, οι εικόνες από τις διαδηλώσεις για την «Αγέλη» είναι πρώτο θέμα σε όλα τα μεγάλα ισπανικά ιντερνετικά και τηλεοπτικά δίκτυα.