Aμφιβολίες για το κατά πόσο εξακολουθεί να είναι ρεαλιστική η επίλυση του Κυπριακού διατύπωσε σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, θέτοντας μάλιστα εν είδει εναλλακτικής λύσης ζήτημα δύο κρατών.

Μάλιστα προανήγγειλε αναζήτηση φυσικού αερίου στη Μεσόγειο με τη βοήθεια της Τουρκίας εφόσον δεν καταστεί δυνατή η εξεύρεση κάποιας λύσης σε συνεννόηση με την κυπριακή κυβέρνηση στο ενεργειακό πεδίο. «Είτε θα αρχίσουμε να συζητούμε το θέμα που αφορά το μέλλον μας με διπλωματικό και ειρηνικό τρόπο είτε θα ξεκινήσουμε κι εμείς τις έρευνες για αποθέματα αερίου. Δεν πρόκειται απλά να μείνουμε άπραγοι και να περιμένουμε», τόνισε ο Μουσταφά Ακιντζί στην εφημερίδα της Φραγκφούρτης.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης εξέφρασε αμφιβολίες ότι θα καταστεί δυνατή η επίλυση του Κυπριακού, δεδομένου ότι, όπως είπε, διεξάγονται ήδη ανεπιτυχώς «εδώ και μισό αιώνα» διαπραγματεύσεις με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών. Όπως επισήμανε, ο ίδιος δεν έχει καμία πρόθεση να συμμετάσχει εκ νέου σε «μια μακροχρόνια διαπραγματευτική διαδικασία, η οποία στο τέλος δεν θα οδηγήσει πουθενά». Ο Μ. Ακιντζί σχολίασε ότι «όσο περισσότερος χρόνος περνά τόσο πιο αποδεκτό γίνεται δυστυχώς το στάτους κβο για τους ανθρώπους και στις δύο πλευρές».

Αναφερόμενος στην Άγκυρα, τόνισε τη σημασία των καλών σχέσεων με την Τουρκία, αλλά άσκησε εμμέσως κριτική στον Ερντογάν: «Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που βοηθά τους Τουρκοκύπριους, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να εισάγουμε τα πάντα από την Τουρκία. Θέλουμε να διαφυλάξουμε τη δική μας ταυτότητα. Θέλουμε να διατηρήσουμε τη δική μας δημοκρατική, κοσμική αντίληψη και τον δικό μας τρόπο ζωής.»

Πηγή: DW