Ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον έφθασε την Ουάσιγκτον, μία ημέρα μετά την απόφαση απελευθέρωσής του από την τουρκική δικαιοσύνη, έγινε γνωστό από τον πρόεδρο της χριστιανικής οργάνωσης, Family Research Council, που τον συνόδευε.

«Μόλις προσγειωθήκαμε στην αεροπορική βάση Άντριους με τον πάστορα Μπράνσον και τη σύζυγό του Νόριν. Νιώθουν ευγνωμοσύνη που είναι σώοι και αβλαβείς κι επιστρέφουν στο σπίτι τους στις ΗΠΑ» σημείωσε ο Τόνι Πέρκινς σε ένα tweet, το οποίο συνοδευόταν από μια φωτογραφία του πάστορα ενώ κατέβαινε από το αεροσκάφος.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διπλωματική κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας τα τελευταία 40 χρόνια. Η Άγκυρα κατηγορούσε τον 50χρονο άντρα ότι για κατασκοπεία και «τρομοκρατικές» δραστηριότητες, καταδικάζοντας τον σε φυλάκιση 3 ετών και 45 ημερών.

Τελικά, αφέθηκε ελεύθερος, καθώς το δικαστήριο έλαβε υπόψη τον χρόνο της προφυλάκισής του και τη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια της δίκης του.

Ο Τραμπ «ευχαρίστησε» σήμερα τον Ερντογάν «για τη βοήθειά του» στην υπόθεση του πάστορα και προέβλεψε ότι οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα στο εξής θα είναι «καλές, ώς και άριστες».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας διαβεβαίωσε ότι η Δικαιοσύνη έλαβε την απόφασή της ανεξάρτητα. «Αγαπητέ, κύριε Πρόεδρε, όπως πάντα επισήμαινα, η τουρκική δικαιοσύνη κατέληξε στην απόφασή της ανεξάρτητα» έγραψε ο Ερντογάν σε μήνυμα στον λογαριασμό του στο Twitter.