Την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη να χορηγήσει αυτό κεφάλια στην Ουκρανική Εκκλησία, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ρωσικής Εκκλησίας, υποστήριξε για ακόμα μια φορά το State Department, εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξη του στο πρόσωπο του κ. Βαρθολομαίου.

Όπως ανέφερε αξιωματούχος για το θέμα «Οι ΗΠΑ σέβονται την ικανότητα των Ορθόδοξων θρησκευτικών ηγετών της Ουκρανίας και των πιστών να επιδιώξουν την αυτοκέφαλη λειτουργία σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους».

Αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών σχολιάζοντας την απόφαση αυτή ανέφερε με νόημα: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παρέχουν την σθεναρή στήριξη τους στην Ουκρανία και την εδαφική της ακεραιότητα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα στην ανατολική Ουκρανία και στην ρωσική κατοχή της Κριμαίας».

Παράλληλα χαρακτήρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη ως «φωνή της θρησκευτικής ανοχής και του διαθρησκειακού διαλόγου».

Ολοκληρη η δήλωση: «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά τη θρησκευτική ελευθερία, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας όλων των μελών των ομάδων να διοικούν τη θρησκεία τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους και να ασκούν την πίστη τους ελεύθερα χωρίς κρατική παρέμβαση. Οι ΗΠΑ σέβονται την ικανότητα των Ορθόδοξων θρησκευτικών ηγετών της Ουκρανίας και των πιστών να επιδιώξουν την αυτοκέφαλη λειτουργία σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους. Σεβόμαστε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ως φωνή της θρησκευτικής ανοχής και του διαθρησκειακού διαλόγου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παρέχουν την σθεναρή στήριξη τους στην Ουκρανία και την εδαφική της ακεραιότητα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα στην ανατολική Ουκρανία και στην ρωσική κατοχή της Κριμαίας. Υποστηρίζουμε επίσης την Ουκρανία, καθώς χαράζει τη δική της πορεία και λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις και συνεργασίες, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις.»

Η στήριξη αυτή έρχεται σε συνέχεια των δηλώσεων της εκπροσώπου του υπουργείου στα τέλη Σεπτέμβρη, με τις οποίες είχε πάρει το μέρος του Φαναριού, αλλά και των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας.