Ο απολογισμός των θυμάτων της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε πολυκατοικία σε συνοικία της παλιάς πόλης της πρωτεύουσας του Μπανγκαλντές αυξάνεται δραματικά: πλέον έφθασε τους 70 νεκρούς, δήλωσε αξιωματικός του πυροσβεστικού σώματος, που προειδοποίησε πως μπορεί να ανέβει κι άλλο, καθώς οι έρευνες στα κατεστραμμένα κτίρια δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη.

Οι φονικές πυρκαγιές σε κτίρια δεν είναι ασυνήθιστες στη χώρα, λόγω της χαλαρής εφαρμογής των κανονισμών πυρασφάλειας. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χαθεί σε πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε πενταώροφο κτίριο το βράδυ της Τετάρτης και εξαπλώθηκε σε άλλα τέσσερα στη συνοικία Τσόκμπαζαρ της παλιάς πόλης, που είχε ανεγερθεί πριν από 300 και πλέον χρόνια.

Σύμφωνα με τον Ραχμάν, άλλοι 50 άνθρωποι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, αρκετοί σε κρίσιμη κατάσταση. Εκατοντάδες πολίτες έσπευσαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ντάκας για να αναζητήσουν συγγενείς τους που αγνοούνται, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Περίπου 200 πυροσβέστες έδωσαν μάχη για πάνω από πέντε ώρες για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά. Επισήμαναν σε δημοσιογράφους ότι στο κτίριο όπου ξέσπασε η πυρκαγιά στεγαζόταν μια αποθήκη πλαστικών και υπήρχαν εύφλεκτα είδη.

Η πυρκαγιά κατά τις πρώτες πληροφορίες ξέσπασε όταν εξερράγη δεξαμενή αερίου και εξαπλώθηκε στο υπόλοιπο κτίριο.

Δεκάδες άνθρωποι παγιδεύτηκαν, χωρίς να μπορούν να διαφύγουν από τους στενούς δρόμους όπου επικρατούσε απόλυτη κυκλοφοριακή συμφόρηση, με πολλά ρίκσο και αυτοκίνητα να αδυνατούν να περάσουν, καθώς τα χημικά, τα πλαστικά και τα σπρέι που ήταν αποθηκευμένα στα κτίρια δυνάμωναν κι εξάπλωναν τις φλόγες.

Πηγή: ΑΠΕ/Reuters