Κοινή Λογική (Common Sense)
Κοινή Λογική (Common Sense) Θανάσης Λάλας
wg3uy7welfudf2mu5nzn
Διεθνή

Μπλόκο των Δημοκρατικών στην έκτακτη ανάγκη του Τραμπ για το τείχος

Πρώτη νίκη, αλλά με περιορισμένη μάλλον αποτελεσματικότητα.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία μέτρο που ακυρώνει την κήρυξη κατάστασης «έκτακτης ανάγκης» από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με σκοπό να εξασφαλιστούν τα απαιτούμενα κεφάλαια προκειμένου να οικοδομηθεί το τείχος που θέλει στα σύνορα της χώρας του με το Μεξικό -την εμβληματική υπόσχεση της προεκλογικής εκστρατείας του 2016- καταφέρνοντας ένα πρώτο πλήγμα στο σχέδιο αυτό του προέδρου, που πάντως μάλλον δεν θα υπερβεί το επίπεδο του πολιτικού συμβολισμού.

Με 245 ψήφους υπέρ έναντι 182 κατά, η Βουλή, όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί, απέρριψε τον ισχυρισμό του Τραμπ περί κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην περιοχή των συνόρων, που δικαιολογεί την αξιοποίηση κονδυλίων που το Κογκρέσο είχε κατανείμει για άλλους σκοπούς προκειμένου να ανεγερθεί το τείχος.

Το κείμενο θα τεθεί τώρα σε συζήτηση και ψήφιση στη Γερουσία, όπου πλειοψηφούν μεν οι Ρεπουμπλικάνοι, αλλά θα μπορούσε επίσης να εγκριθεί, με δεδομένες τις επιφυλάξεις κάποιων στελεχών του κόμματος για τον τρόπο που ενήργησε ο πρόεδρος.

Όμως ο Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει πως θα ασκήσει βέτο στην περίπτωση που το μέτρο φθάσει στο γραφείο του. Το ενδεχόμενο να ανατραπεί το προεδρικό βέτο -χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων και στα δύο σώματα του Κογκρέσου- μοιάζει απίθανο.

Αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, ο πρόεδρος μπορεί να στείλει την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, στο οποίο πλέον οι πιο συντηρητικοί δικαστές φαίνεται να έχουν την πλειοψηφία.