Συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ αγνοώντας τις διεθνείς αντιδράσεις. Το υπουργείο Εξωτερικών δια του γενικού γραμματέα του Τσαγατάι Έρτζιγες με διαδοχικές αναρτήσεις του στο Twitter χαρακτήρισε «μαξιμαλιστικές» τις θέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας και υποστήριξε ότι «η κυριότητα επί νήσων δεν προσδίδει πλήρη δικαιώματα στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών».

Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις το υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος εμφανίστηκε ανυποχώρητο στις διεκδικήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας λόγο για παραβίαση των τουρκικών δικαιωμάτων και πως « Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να προστατεύει τα δικά της δικαιώματα και των τουρκοκυπρίων για υφαλοκρηπίδα / ΑΟΖ».

Σύμφωνα με τον Τσαγατάι Έρτζιγες, «νησιά μπορεί να λάβουν μηδενική ή μειωμένη ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα εάν η παρουσία τους στρεβλώνει την ισότιμη οροθεσία», προσθέτοντας πως πρόκειται για θεμελιώδες αρχή στο διεθνές δίκαιο.

Υποστηρίζει δε πως τα τελικά θαλάσσια όρια καθορίζονται μόνον μέσω συμφωνιών ή δικαστικών αποφάσεων, αφήνοντας υπονοούμενα πως η Ελλάδα και η Κύπρος παραβιάζουν τα «πιθανά όρια» των τουρκικών ζωνών. «Απουσία διευθέτησης, οι αλληλεπικαλυπτόμενες διεκδικήσεις υπερέχουν», σημειώνει δικαιολογώντας πλήρως την συμπεριφορά της Άγκυρας στην Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Ο Τούρκος αξιωματούχος υποστηρίζει ότι δεν είναι δυνατόν να εξισώνονται τα σύνορα της ΕΕ με τα κυπριακά σύνορα όταν αυτά προκύπτουν από παραβίαση των συμφερόντων τρίτων χωρών. «Αυτό είναι πράγματι χονδροειδής παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να προστατεύει τα δικά της δικαιώματα και των τουρκοκυπρίων για υφαλοκρηπίδα / ΑΟΖ», καταλήγει ο κ. Έρτζιγες.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, κάλεσε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να θυμάται το 1974 και να το κρατά φρέσκο στη μνήμη του.