Ramelow: Τα λεφτά που δώσαμε στην Ελλάδα χάθηκαν, δε θα τα πάρουμε πίσω
<p>Η συνταγή "πακέτα σωτηρίας για τις τράπεζες, προγράμματα λιτότητας για τους αδύναμους απέτυχε" λέει ο αριστερός πρωθυπουργός της Θουριγγίας</p>
Να φορολογήσει τους πλούσιους, την εκκλησία και τους εφοπλιστές ζητά από την Αθήνα ο αριστερός πρωθυπουργός της Θουριγγίας. «Τα λεφτά που τους δώσαμε χάθηκαν».
"Τα λεφτά που δώσαμε στην Ελλάδα χάθηκαν, στην καλύτερη περίπτωση να πάρουμε πίσω μόνο ένα μέρος". Δεν πρόκειται για φράση κάποιου σκληρού χριστιανοδημοκράτη βουλευτή στη Γερμανία, αλλά για τα λόγια του πρώτου -και μόνου μέχρι στιγμής- αριστερού πρωθυπουργού σε ομοσπονδιακό κρατίδιο της Θουριγγίας.
Ο 59χρονος Bodo Ramelow θέλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ, να σπάσει το "ταμπού" και να φορολογήσει επιτέλους τους πλούσιους, την εκκλησία και τους εφοπλιστές.
«Πρέπει να πούμε επιτέλους την αλήθεια. Τα πακέτα βοήθειας προς την Ελλάδα του 2010 και του 2012 ήταν το μεγαλύτερο δημοσιονομικό λάθος από την επανένωση των Γερμανιών. Αυτή είναι η πολιτική ευθύνη της Ά. Μέρκελ. Τα λεφτά χάθηκαν, στην καλύτερη περίπτωση να πάρουμε πίσω μόνο ένα μέρος και αυτό μόνο αν κάνουμε το σωστό και αποφύγουμε την πτώχευση. Πρόκειται ουσιαστικά για επιμήκυνση της αποπληρωμής κεφαλαίου και τόκων. Ούτως ή άλλως οδηγούμαστε σε αναδιάρθρωση του χρέους και αυτό το γνωρίζει η κ. Μέρκελ", επισημαίνει σε συνέντευξή του στο Spiegel. (Δείτε εδώ)
"Κάντε μεταρρυθμίσεις"
Στη συνέχεια ο Β. Ramelow τονίζει ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. "Το σημαντικότερο θα ήταν να φορολογούνταν επιτέλους οι πλούσιοι, όπως επίσης και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της ορθόδοξης εκκλησίας, αλλά και οι μεγαλύτεροι εφοπλιστές του κόσμου. Είναι ταμπού, αλλά είναι η μόνη δυνατότητα. Κατόπιν χρειαζόμαστε κίνητρα για ανάπτυξη και ένα τέλος στην πολιτική λιτότητας που επιτάσσει "περικοπές μέχρι τέλος και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας".
Ερωτηθείς για το τι διαφορετικό θα έκανε αν ήταν στη θέση της κ. Μέρκελ, εκείνος απάντησε πως "η καγκελάριος, η οποία αντιδρά ήρεμα και διπλωματικά, γνωρίζει πως χρειαζόμαστε μια έξοδο από την κρίση. Αυτό λείπε έως τώρα. Τα διαρθρωτικά προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η συνταγή "πακέτα σωτηρίας για τις τράπεζες, προγράμματα λιτότητας για τους αδύναμους απέτυχε".