Νέα πρόταση ετοιμάζει ο Γιούνκερ
<p>Οι θετικές δηλώσεις Φάιμαν, Βαλς και Πιτέλα "έστρωσαν το χαλί" για την προσέγγιση των δύο πλευρών </p>
Oι θετικές δηλώσεις του αυστριακού καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν για την Ελλάδα και την στήριξη που θέλει να δώσει στην Ελλάδα δεν αποτέλεσαν την μοναδική όαση στο ψυχροπολεμικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη για την Ελλάδα. Και μπορεί στο Εurogroup o Γερούν Νταισεμπλουμ και το Βερολίνο να περιμένει στην γωνία την ελληνική πλευρά, ωστόσο, υπάρχουν και σύμμαχοι που ακολουθούν πιο χαμηλούς τόνους και προσπαθούν με την επιχειρηματολογία τους να κλείσουν τις διαφορές Ελλάδας και δανειστών.
Για παράδειγμα, ο Τζιάνι Πιτέλα, επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ο οποίος σε μία προσεγμένη δήλωση τόνισε ότι «πρέπει να κάνουμε ό, τι χρειάζεται για να βρούμε αυτήν τη συμφωνία εντός των προσεχών ημερών» ενώ παράλληλα επισήμανε οτι η ελληνική κυβέρνηση «πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις μεταρρύθμισης που πρέπει να εφαρμοστούν».
Στο ίδιο ισορροπημένο τόνο και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς ο οποίος δήλωσε «τις επόμενες ώρες, τις επόμενες μέρες, πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να βρεθεί λύση. Η Γαλλία πρέπει να κάνει τα πάντα προκειμένου να βρεθεί λύση, η οποία θα ανταποκρίνεται και στις ανάγκες των Ελλήνων και στους κανόνες της Ευρώπης».
Η τελευταίες θετικές δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων- παρόλο που υπάρχει μία γενικευμένη δυσαρέσκεια για τις ελληνικές προτάσεις- επιστεγάζουν την ετοιμαζόμενη -τελευταία για πολλούς- πρωτοβουλία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προκειμένου να έρθουν κοντά Ελλάδα και δανειστές. Σύμφωνα με πληροφορίες θα υποβληθεί στην ελληνική κυβέρνηση εντός των επόμενων ωρών νέα ελαφρώς βελτιωμένη πρόταση.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν «θα διαμεσολαβήσει εκ νέου μεταξύ Αθήνας και θεσμών, προτείνοντας εναλλακτικές επιλογές στα σκληρά μέτρα (Ασφαλιστικό, ΦΠΑ) που για την ελληνική κυβέρνηση αποτελούν κόκκινο πανί» λένε πηγές από την Κομισιόν.
Όπως εξήγησε αξιωματούχος στις Βρυξέλλες για παράδειγμα στο Ασφαλιστικό θα προταθεί στην Αθήνα ως εναλλακτική επιλογή να προχωρήσει γρήγορα σε κάποιες μεταρρυθμίσεις, όπως η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, και οι υπόλοιπες αναγκαίες αλλαγές να μετατεθούν για αργότερα και μετά τις σχετικές μελέτες. Ακόμη, δέχονται να καλυφθεί μέρος του κενού με περαιτέρω μείωση των εξοπλιστικών δαπανών.