Μπορεί οι θαλάσσιες χελώνες να δείχνουν μεγάλη αύξηση του πληθυσμού τους, ωστόσο σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν ακόμη αρκετά είδη τα οποία βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο εξαφάνισης. Αναλυτικά τα νέα απειλούμενα είδη παρουσίασε τη Δευτέρα η Διεθνής Eνωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Η ομάδα των ερευνητών της IUCN που εδρεύει στην Ελβετία παρουσίασε τη Κόκκινη Λίστα του τρέχοντος έτους , τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου. Οπως εξηγεί ο Κρεγκ Χίλτον Τέιλορ, βιολόγος από το Κέμπριτζ της Αγγλίας, που μελετά τα απειλούμενα είδη για τη IUCN «Η λίστα έχει ως στόχο να τονίσει διάφορα θέματα που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο - να επισημάνει ποια είδη μειώνονται με γρήγορους ρυθμούς και να βρει τρόπους αντιμετώπισης της οικολογικής καταστροφής»

Ακολουθούν αναλυτικά τα νέα απειλούμενα είδη:

Οκαπί

Ενα σπάνιο ζώο που μοιάζει με ζέβρα και ανακαλύφθηκε τον 20ο αιώνα, είναι ο πλησιέστερος συγγενής της καμηλοπάρδαλης και ζει βαθιά στα δάση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Ο αριθμός των ατόμων του είδους σημείωσε μεγάλη πτώση τα τελευταία χρόνια και η κατάσταση χειροτερεύει. Το Οκαπί ζει σε μια περιοχή που βιώνει χρόνια ένοπλων συγκρούσεων και καταπάτηση εθνικών δρυμών, όπως το Εθνικό Πάρκο Βιρούνγκα, ενώ το ίδιο το ζώο το κυνηγούν για το κρέας και το δέρμα του.

Δερματοχελώνες

Αυτές οι γιγάντιες χελώνες με το μαλακό κέλυφος είναι οι μεγαλύτερες θαλάσσιες χελώνες στον κόσμο, φτάνοντας μερικές φορές τα 250 με 700 κιλά. Ωστόσο αυτά τα συμπαθή ερπετά σημείωσαν μεγάλη πτώση στον πληθυσμό τους πριν από λίγα χρόνια. Στον Ειρηνικό Ωκεανό, το είδος εξακολουθεί να απειλείται σοβαρά, όμως, στον Ατλαντικό, τα πράγματα δείχνουν να βελτιώνονται. Οι λόγοι για την ανάκαμψη του είδους στον Ατλαντικό είναι η μεγαλύτερη προστασία των παραλιών ωοτοκίας, τα σκληρότερα μέτρα για τους λαθροκυνηγούς αυγών, οι αυστηρότεροι κανονισμοί σχετικά με την αλιεία, και η βελτίωση των αλιευτικών εργαλείων, ώστε να μην παγιδεύονται οι χελώνες στα δίχτυα.

Sarothrura ayresi

Αυτό το σπάνιο είδος ζει σε υγρότοπους και μεταναστεύει σε υψηλότερα υψόμετρα κατά την περίοδο αναπαραγωγής. Εχει μέγεθος περιστεριού και κόκκινο - καφέ φτέρωμα με λευκές βούλες. Ζει στην Αιθιοπία, τη Νότια Αφρική και τη Ζιμπάμπουε. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχουν πλέον μόνο περίπου 700 τέτοια άλμπατρος σε ηλικία αναπαραγωγής παγκοσμίως. Το πρόβλημα, έγκειται στο γεγονός ότι οι υγρότοποι είναι περιοχές αντιμετωπίζονται ως «άχρηστες» περιοχές που πρέπει να στραγγιστούν και να χτιστούν, με αποτέλεσμα οι υγρότοποι να απειλούνται με εξαφάνιση και μαζί τους και τα συγκεκριμένα είδη πτηνών.

Αλεπού της Καλιφόρνια

Πριν από είκοσι χρόνια, το συγκεκριμένο είδος βρισκόταν σε σοβαρή ύφεση, μετρώντας περίπου 1.500 άτομα. Η κύρια απειλή ήταν τα χωροκατακτητικά ειδη όπως χρυσαετοί και ποντίκια που εισέβαλαν στην περιοχή που ζουν αυτές οι αλεπούδες, τρώγοντας τα μικρά τους ή μεταδίδοντας τους ασθένειες. Ωστόσο η Εθνική Υπηρεσία Πάρκων έδιωξε από την περιοχή τους αετούς και εμβολίασε τις αλεπούδες. Ο πληθυσμός τους έχει ανακάμψει αρκετά φτάνοντας τα 5.500 άτομα, ωστόσο η απειλή είναι ακόμα ορατή.

Αλμπατρος

Είναι μεγάλα θαλασσοπούλια που ταξιδεύουν τεράστιες αποστάσεις, συχνά κάνοντας τον γύρο του κόσμου. Ξοδεύουν μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στα ύψη πάνω από τον ωκεανό. Ο αριθμός τους έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, και οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι ένας λόγος είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα, ιδίως η αλιεία, η οποία μειώνει την τροφή των πτηνών και μπορεί να τα σκοτώσει αν πιαστούν στα δίχτυα. Η IUCN κατέγραψε μόλις 1.100.000 με 1.400.000 ενήλικα μαύρα-καφέ άλμπατρος και 129.000 μαύρα άλμπατρος. Η προσπάθεια να ενισχυθεί ο αριθμός αυτών των ειδών άλμπατρος είναι αντίστοιχη με την προσπάθεια να σωθούν οι θαλάσσιες χελώνες, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών σχετικά με τις αλιευτικές πρακτικές που σκοτώνουν θαλασσοπούλια και καλύτερη αλιευτική τεχνολογία. Επίσης σε νησιά όπου ζουν τα άλμπατρος, οι επιστήμονες έχουν αφαιρέσει τα χωροκατακτητικά είδη που τρώνε τα αυγά τους, ιδίως τους αρουραίους.