Για μία ακόμη φορά ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε περιοδεία, προορισμός αυτή τη φορά η "ανατολική Θράκη" εντός των συνόρων της Τουρκίας.

Ωστόσο, σε δηλώσεις που έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στους κατοίκους της περιοχής, τόνισε την ξεχωριστή σημασία που έχει η Θράκη για την Τουρκία, ενώ πρχώρησε ένα βήμα παραπάνω, αποκαλύπτωντας τα... ηθικά όρια της Θράκης για τους συμπατριώτες του.

"Για μας, η Θράκη έχει ιδιαίτερη σημασία και έννοια. Η Θράκη ταυτόχρονα είναι Θεσσαλονίκη, ταυτόχρονα είναι Κομοτηνή, ταυτόχρονα είναι Ξάνθη, ταυτόχρονα είναι Deliorman (Ντόμπρουτζα), είναι Kircaali (Καρτζαλί, πόλη της Βουλγαρίας), είναι Vardar (Βαρδάρης) και, αν πάμε πιο πίσω, Θράκη είναι ταυτόχρονα Σκόπια, Πρίστινα, Prizren (Πρίζρεν στο Κόσοβο), είναι Σαράγεβο".

"Η Θράκη είναι η ζωντανή κοινή ιστορία μας στην Ευρώπη. Είναι εκπρόσωπος του παρελθόντος μας σ' αυτή τη γεωγραφία. Σήμερα, στη γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων, στο επίκεντρο των σχέσεών μας βρίσκεται η Θράκη μας με την Αδριανούπολη, το Τεκίρνταγ, το Κιρκλάρελι και βέβαια την Κωνσταντινούπολη", η φράση με την οποία έκλεισε την ομιλία του ο Τούρκος πρωθυπουργός.