Με αφορμή τα χθεσινά δραματικά γεγονότα, με τους 30 νεκρούς και τους ακόμη πιο πολλούς τραυματίες, σε δύο περιοχές των ΗΠΑ, τα parapolitika.gr ζήτησαν από τον πολύ γνωστό μας, ομότιμο καθηγητή Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παύλο Σακκά, να μας σχολιάσει τη δυνατότητα, η οποία εμφανίζεται στις ΗΠΑ, άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές ούτε να νοσηλεύονται ούτε να αποκλείονται από το δικαίωμα στην οπλοκατοχή.

Ο Παύλος Σακκάς μας εξηγεί τα εξής πολύ ενδιαφέροντα:

· Στις ΗΠΑ οι πάσχοντες από σχιζοφρένεια δεν νοσηλεύονται ούτε θεραπεύονται απαραίτητα, παρά αποκλειστικά και μόνον στις περιπτώσεις κατά τις οποίες εκείνοι αποτελούν άμεσο και εμφανή κίνδυνο για τη ζωή των άλλων! Για παράδειγμα, ο δράστης των μαζικών εκτελέσεων στο αεροδρόμιο της Φλόριντα, πολύ πρόσφατα, είναι ένας ασθενής με σχιζοφρένεια, πολύ γνωστός στις αρχές ασφαλείας και τις υγειονομικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, ο οποίος, όμως, είχε νομίμως το δικαίωμα της οπλοκατοχής!

· Περιπτώσεις όπως η παραπάνω, στις ΗΠΑ, ακυρώνουν όλες τις καμπάνιες ευαισθητοποίησης του κοινού για την ψυχική νόσο και κλείνουν ερμητικά όλες τις πόρτες για τους ασθενείς με σχιζοφρένεια… Στιγματίζουν και την Ψυχιατρική και τα ψυχιατρικά φάρμακα.

· Το 30% των αστέγων στις ΗΠΑ είναι ασθενείς με σχιζοφρένεια. Οι πολίτες των ΗΠΑ δεν επιθυμούν να δαπανήσουν δολάρια για τη νοσηλεία και τη θεραπεία των ασθενών με σχιζοφρένεια. Τους προτιμούν ρακένδυτους να μιλούν μόνοι τους στο δρόμο, αλλά, ασφαλώς, να μην απειλούν τη ζωή των άλλων…