Εξακολουθεί να μαίνεται η φωτιά στην Εύβοια, η οποία όπως έγινε γνωστό καίει συμπαγές πευκοδάσος Natura, που είναι καταφύγιo άγριας ζωής, ενώ λίγο πριν το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι η φωτιά πλησιάζει σε κατοικημένες περιοχές. Τρία χωριά εκκενώθηκαν και μέχρι τις 4.30 το απόγευμα οι κάτοικοι των περιοχών βρίσκονταν σε ασφαλές σημείο. 

Ενδεικτική της σοβαρότητας της κατάστασης είναι η ενίσχυση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής και η μετάβαση στην περιοχή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά. Μαζί του βρίσκεται κλιμάκιο της διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γραμματείας, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες όλων των φορέων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Το κλιμάκιο εκτός των άλλων θα έχει συσκέψεις με δασολόγους και άλλους ειδικούς, προκειμένου να προχωρήσουν στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και άλλες παρεμβάσεις για να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς.

Η τελευταία εξέλιξη από τη φωτιά στην Εύβοια είναι πως λίγο μετά τις 14:00 ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας έδωσε εντολή να εκκενωθούν δύο χωριά. Πρόκειται για τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι.



Υπενθυμίζεται πως για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν πλέον 227 πυροσβέστες με 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος» ενώ από αέρος επιχειρούν ρίψεις νερού έξι αεροσκάφη και και έξι ελικόπτερα με ένα ακόμα ελικόπτερο να πετάει ως συντονιστικό προκειμένου οι ρίψεις νερού να είναι στοχευμένες και αποτελεσματικές.

Η εκκένωση γίνεται προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο τα χωριά να κυκλωθούν από τις φλόγες. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής η εκκένωση θα γίνει με λεωφορεία που βρίσκονται στην περιοχή και οι κάτοικοι θα μεταφερθούν στα Ψαχνά, στην παραλία.



Οι κάτοικοι των χωριών είχαν ενημερωθεί από το πρωί να είναι σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο να απαιτηθεί εκκένωση λόγω της μεγάλης φωτιάς που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα.

Η μεγάλη φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Τρίτης από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, σε δασική έκταση, στην περιοχή Αγριλίτσα του δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων, στην Εύβοια. Έντονη είναι η αίσθηση του καπνού από τη φωτιά σε πολλές περιοχές της Αττικής.

Η φωτιά συγκεκριμένα ξέσπασε περίπου στις 03:10 και έχουν κινητοποιηθεί μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.
Η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε για την πυρκαγιά περίπου ένα τέταρτο μετά τις 03:00 τα ξημερώματα της Τρίτης και αμέσως δόθηκε εντολή να σπεύσουν στην περιοχή ισχυρές δυνάμεις.

Μάλιστα, όπως ενημέρωσε η ΠΥ: «Ενισχύονται οι δυνάμεις στην περιοχή Αγριλίτσα του δ. Διρφύων – Μεσσαπίων Ευβοίας & συνολικά έχουν κινητοποιηθεί: 80 πυροσβέστες, 39 οχ/τα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 41 πυροσβέστες, 6 οχ/τα με 12 πυροσβέστες ΜΕΤΠΕ (Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων), 4 Α/Φ & 2 Ε/Π. Συνδράμουν 8 μηχανήματα έργου, 10 υδροφόρες ΟΤΑ».

Ηδη εκκενώθηκε η Μονή Μακρυμάλλης Παναγίας Θεοτόκου, ενώ δεν κινδυνεύουν σπίτια. Μέχρι στιγμής καίγεται πυκνό δάσος και ο καπνός είναι τόσο έντονος που έχει φτάσει μέχρι και την Αττική. Το μέτωπο της πυρκαγιάς κινείται στη δασώδη περιοχή της Αγριλίτσας, στον δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων Ευβοίας.  Το έργο πυρόσβεσης δυσχεραίνουν οι πολύ ισχυροί άνεμοι και το δύσβατο έδαφος.

Εχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι των χωριών κοντά στο μέτωπο της φωτιάς (Αγριλίτσα, Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη) να βρίσκονται σε ετοιμότητα εκκένωσης των κατοικιών τους σε περίπτωση που πλησιάσουν οι φλόγες.

Παράλληλα, λίγο μετά τις 08:00 η Πυροσβεστική για προληπτικούς λόγους ζήτησε την εκκένωση του χωριού Μακρυμάλλη, καθώς το μέτωπο της φωτιάς κινείται προς την κατεύθυνση του χωριού.

Ο δήμαρχος της περιοχής Γιώργος Ψαθάς μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 έκανε λόγο για «πολύ σοβαρή φωτιά με "μεγάλη τροφή" καθώς καίγεται πευκοδάσος, που εκδηλώθηκε στις 3 τα ξημερώματα» ενώ πρόσθεσε ότι είναι «Δύσκολο το έργο των πτητικών μέσων λόγω του έντονου καπνού». 

Εκκενώθηκε και τρίτο χωριό

 Εκκενώνεται και τρίτο χωριό στην Εύβοια λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτα. Πρόκειται για το χωριό Σταυρός, όπου από το πρωί είχε δοθεί εντολή για ετοιμότητα των κατοίκων, αλλά σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δόθηκε πριν από λίγο εντολή για εκκένωση του χωριού και ήδη έχουν μεταβεί στο σημείο λεωφορεία της Αστυνομίας για την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων που παραμένουν ακόμα εκεί.

 Νωρίτερα, εκκενώθηκαν τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι στην Εύβοια.



Τέσσερα μέτωπα 

Παράλληλα μάχη σε τέσσερα μέτωπα δίνουν από το πρωί της Τρίτης οι πυροσβέστες σε όλη την Ελλάδα καθώς για άλλη μια ημέρα αρκετές περιοχές βρίσκονται σε «πορτοκαλί» συναγερμό για υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών.

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη φωτιές:

- στην περιοχή Αγριλίτσα του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων στην Εύβοια,

- στην περιοχή Πρόδρομο του δήμου Θήβας στη Βοιωτία

- Στο Πωγώνι Ιωαννίνων

- Στη θέση Πλατύ στο Κομπότι της Άρτας.