Με τις αλλαγές στα πρόσωπα τα οποία κατέχουν τις θέσεις των διοικητών και των υποδιοικητών στις επτά Υγειονοµικές Περιφέρειες (Υ.ΠΕ.) της χώρας αναµένεται να ξεκινήσει στις αρχές του ερχόµενου Σεπτεµβρίου η διαδικασία των αλλαγών στη διοίκηση του δηµόσιου συστήµατος Υγείας της χώρας µας, µε τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαµάνη, να συµπληρώνουν ήδη τα ονόµατα των πιθανών νέων διοικητών και υποδιοικητών Υ.ΠΕ. Το σίγουρο, στην περίπτωση των αλλαγών προσώπων στις διοικήσεις των επτά Υ.ΠΕ. της χώρας µας, είναι ότι αυτές αναµένεται να είναι τέτοιας έκτασης, ώστε να δίδεται µε σαφήνεια το «στίγµα» της αλλαγής στην πολιτική διεύθυνση του δηµόσιου συστήµατος Υγείας.

Σύµφωνα µε πολύ καλά πληροφορηµένες πηγές των «Π», τις αλλαγές προσώπων στις κορυφές των διοικήσεων των επτά Υ.ΠΕ. θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις νέων επικεφαλής και νέων µελών ∆.Σ. στους εποπτευόµενους από το υπουργείο Υγείας φορείς και Οργανισµούς, όπως στον Εθνικό Οργανισµό Φαρµάκων (ΕΟΦ), στον Οργανισµό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), στον Εθνικό Οργανισµό ∆ηµόσιας Υγείας (ΕΟ∆Υ), στο Εθνικό Κέντρο Αµεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), στο Ινστιτούτο Φαρµακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), στο Ινστιτούτο «Παστέρ», στο Εθνικό Κέντρο Αιµοδοσίας (ΕΚΕΑ), στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ) κ.α.

Εκτιµάται βασίµως ότι όλοι οι επικεφαλής και τα µέλη ∆.Σ. των εποπτευόµενων από το υπουργείο Υγείας φορέων και οργανισµών θα αντικατασταθούν, δεδοµένου ότι σχεδόν όλοι έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους στον Βασίλη Κικίλια και παραµένουν στις θέσεις τους µόνο µέχρι την τοποθέτηση των διαδόχων τους. Ερωτήµατα παραµένουν αποκλειστικά και µόνο για τις περιπτώσεις του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, Βασίλη Πλαγιανάκου, ο οποίος έχει δηλώσει αρµοδίως ότι επιθυµεί να παραµείνει στη θέση του, µε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να µελετά κάθε ενδεχόµενο, καθώς και του διοικητή του ΕΚΕΠΥ, του υπουργείου Υγείας, Νίκου Παπαευσταθίου, ο οποίος έχει εκφράσει αρµοδίως επίσης την ίδια επιθυµία, µε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να εξετάζει επίσης όλα τα ενδεχόµενα, ακόµα και τη σηµαντική αναβάθµιση και του ΕΚΕΠΥ του υπουργείου Υγείας και του ιδίου του Νίκου Παπαευσταθίου.

Η επίπονη διαδικασία των αλλαγών προσώπων στη διοίκηση του δηµόσιου συστήµατος Υγείας της χώρας µας θα ολοκληρωθεί µε την αλλαγή στα πρόσωπα των διοικητών και των αναπληρωτών διοικητών των νοσοκοµείων του ΕΣΥ, αλλαγές οι οποίες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιθυµεί να δίδουν και το «στίγµα» της πολιτικής διεύθυνσης στο ΕΣΥ και, από την άλλη πλευρά, να µην προκαλέσουν «ρήγµα» συνέχειας στο σύστηµα. Ετσι παραµένει ως ισχυρό το ενδεχόµενο να παραµείνουν στις θέσεις τους αρκετοί διοικητές και αναπληρωτές διοικητές νοσοκοµείων του ΕΣΥ.

Σε κάθε περίπτωση, και αυτό είναι ένα βάσιµο ενδεχόµενο το οποίο αναµένει και ο Βασίλης Κικίλιας και ο Βασίλης Κοντοζαµάνης, οι δυνάµεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Υγεία αναµένουν τις ως άνω εξελίξεις, προκειµένου να «κατηγορήσουν» την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την ίδια την κυβέρνηση ότι προωθούν κοµµατικούς φίλους και ευνοουµένους της παρούσας κυβερνητικής εξουσίας στις θέσεις διοίκησης του δηµόσιου συστήµατος Υγείας. Η απάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας θα είναι, όπως όλα δείχνουν, τα πρόσωπα τα οποία θα παραµείνουν στις θέσεις στις οποίες τα είχε τοποθετήσει η προηγούµενη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ.

«ΣΑΜΠΟΤΑΖ»

Πάντως, έχουν ήδη διατυπωθεί καταγγελίες σχετικά µε κάθε είδους κωλυσιεργίας και «λευκής απεργίας», στις οποίες έχει προσχωρήσει άρδην ένα µικρό µέρος διοικητών και αναπληρωτών διοικητών νοσοκοµείων του ΕΣΥ, οι οποίοι επιµένουν να λειτουργούν ως κοµµατικοί εντεταλµένοι της προηγούµενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Ενδεικτικό παράδειγµα αποτελεί το νοσοκοµείο της Αρτας, ο διοικητής του οποίου υπέγραψε, προκειµένου να εξοφληθούν τα δεδουλευµένα γιατρών και εργαζοµένων του ιδρύµατος για τους τελευταίους δύο µήνες, αποκλειστικά και µόνο µετά τις σχετικές καταγγελίες εκ µέρους της ΠΟΕ∆ΗΝ, αλλά και την αυστηρή προφορική προειδοποίηση εκ µέρους του Βασίλη Κοντοζαµάνη, σύµφωνα µε την οποία η συνεχιζόµενη άρνηση του διοικητή να πράξει τα δέοντα θα τον οδηγήσει άµεσα εκτός ΕΣΥ.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 18/8/2019