Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα, σε χορτολιβαδική έκταση, στη νότια Κέρκυρα, μετά τις υπεράνθρωπες προσπάθειές της πυροσβεστικής υπηρεσίας και την συνδρομή των πετζετέλ και των πυροσβεστικών αεροσκαφών καναντέρ.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων, Ανδρέας Ρίζος, «αυτή την ώρα η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση και πλήρη έλεγχο, χωρίς να κινδυνεύουν σπίτια».

Αυτή την ώρα η Πυροσβεστική υπηρεσία κάνει καταμέτρηση των σημερινών καμένων στρεμμάτων, ενώ σε επιφυλακή θα βρίσκονται στην περιοχή οι πυροσβέστες.

Εντολή εκκένωσης σε δυο χωριά

Νωρίτερα, η φωτιά πλησίαζε επικίνδυνα τα σπίτια των χωριών Νεοχώρι και Παλαιοχώρι, γα τα οποία είχε δοθεί εντολή εκκένωσής τους. Παράλληλα, την εντολή να μεταφερθούν οι κάτοικοι που δεν έχουν δικό τους μεταφορικό μέσο με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, προκείμενου να απομακρυνθούν από τα χωριά Νεοχώρι και Παλαιοχώρι, είχε δώσει η αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Νικολέτα Πάνδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες και αναφορές που επικαλείται η ΕΡΤ, η φωτιά ενδέχεται να ξεκίνησε από καταυλισμό Ρομά.

«Έχουμε πρόβλημα, η φωτιά είναι σε απόσταση εκατό μέτρων από τις αυλές των σπιτιών», είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων, Ανδρέας Ρίζος.

Στο σημείο είχε σπεύσει πιο πριν και η νέα αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, ενώ όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Νότου Κώστας Λέσσης, «ήδη η φωτιά κατάφερε να τυλίξει στις φλόγες κάποια ξύλινα παραπήγματα των ρομά που ζουν στην περιοχή».

Τα χωρια είχαν «πνιγεί» από τον καπνό

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής, τα χωριά είχαν «πνιγεί» από τον πυκνό καπνό και ήταν πιθανό να αντιμετωπίσουν κάτοικοι αναπνευστικά προβλήματα.