Την 1η Οκτωβρίου θα έχουν «στεγνώσει» οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας για το 2019 και το λειτουργικό «μπλακ άουτ» για τα ιδρύματα θα κάνει την δραματική εμφάνισή του.

Αυτήν την προειδοποίηση απευθύνει σήμερα, με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία σημειώνει επίσης ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων έχουν ήδη από το τέλος του περασμένου Ιουνίου φθάσει το… 1 δισ. ευρώ!

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με όσα έχουν ήδη δημοσιεύσει σε ρεπορτάζ τους τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», είναι η πρώτη χρονιά στα χρονικά του ΕΣΥ της χώρας μας, κατά την οποία τα νοσοκομεία του ΕΣΥ εμφάνισαν από το τέλος του περασμένου Αυγούστου σοβαρό πρόβλημα επάρκειας σε φάρμακα, ένα πρόβλημα, το οποίο προέκυπτε συνήθως στα τέλη κάθε έτους, περίπου στις αρχές Νοεμβρίου.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τα ρεπορτάζ των «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ» ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έχει από καιρό δώσει εντολή στον γενικό διευθυντή Οικονομικών του υπουργείου Υγείας, Θεόδωρο Κοματά, να προχωρήσει τάχιστα στην αναμόρφωση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας, προκειμένου αυτά να μην ξεμείνουν πρόωρα από τη δυνατότητά τους να προμηθεύονται φάρμακα, με το νοσοκομείο του Πειραιά «Μεταξά» να ξεφεύγει κυριολεκτικά στο παρά πέντε από μία τέτοια κατάσταση εξάντλησης των σχετικών κωδικών του προϋπολογισμού του για το 2019.

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωσή της:

«Με τα ψέματα δεν ανατάσσεται η κατάσταση των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, του ΕΚΑΒ, της Πρόνοιας. Τα προβλήματα που ζήσαμε εφέτος το καλοκαίρι στα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τις Προνοιακές Μονάδες, το ΕΚΑΒ αποδεικνύουν ότι τα ψέματα έχουν «κοντά ποδάρια». Και όμως ουδέποτε στα χρόνια των Μνημονίων έγινε σοβαρή προσπάθεια αποτύπωσης της πραγματικής κατάστασης και αντιμετώπισης των παθογενειών που προκαλούν την κατάρρευση του συστήματος. Φτάσανε σε σημείο να σταματήσουν να δίνουν στοιχεία από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Υγείας (esynet) για να συσκοτίζουν την πραγματική εικόνα».