«Ούτε φράχτες θέλουμε ούτε τείχη. Κανόνες θέλουμε. Και μέσω των κανόνων ένα κυρίαρχο κράτος φυλάσσει τα σύνορά του».

Μέσα σε αυτές τις λέξεις του πρωθυπουργού συμπυκνώνεται η πολιτική που χαράσσει η κυβέρνηση απέναντι στο μείζον ζήτημα που ταλανίζει την ελληνική πραγματικότητα, το Μεταναστευτικό.

Η μάχη που δίνει η πολιτική ηγεσία απέναντι στη μεταναστευτική έξαρση είναι σκληρή και απαιτεί αποφασιστικές οργανωσιακές τομές στη διαχείριση του ζητήματος.

Ηδη έχει τεθεί σε λειτουργία ένα φιλόδοξο στρατηγικό σχέδιο, το οποίο εδράζεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: διεθνοποίηση του προβλήματος, αποσυμφόρηση των νήσων, θωράκιση των συνόρων και σύσταση ενός συμπαγούς και ταχύτερου συστήματος χορήγησης ασύλου και επαναπροωθήσεων. Η χώρα δίνει μια σκληρή μάχη απέναντι στις καθημερινές αθρόες αφίξεις μεταναστών από τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα.

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που δημοσιεύει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές για τους τελευταίους μήνες. Μόνο τη φετινή χρονιά έχουν έρθει στην Ελλάδα πάνω από 45.600 πρόσφυγες.

Ενώ μόνο για τον μήνα Σεπτέμβριο οι ροές άγγιξαν τον δυσθεώρητο αριθμό 12.530 προσφύγων και μεταναστών που πέρασαν τα ελληνικά σύνορα. Η δυσχερής κατάσταση που επικρατεί στα ακριτικά νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου φαίνεται και από το γργονός ότι ο συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών που έφθασαν στην Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο ξεπέρασε τους 29.000.

Αναφερόμενος στα δείγματα του τελευταίου χρονικού διαστήματος, ο ειδικός γραμματέας Πρώτης Υποδοχής και υπεύθυνος για τη δημόσια επικοινωνία του ζητήματος, Μάνος Λογοθέτης, δήλωσε στα «Π» ότι «η χώρα δέχεται σκληρή επίθεση στα νησιά. Τον Σεπτέμβριο η χώρα έσπασε δύο μοναδικά ρεκόρ από το 2015 και από την πρώτη μέρα εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης με την Τουρκία. Κάναμε μέσα στον Σεπτέμβρη τις περισσότερες μετακινήσεις από τα νησιά προς την ενδοχώρα (3.500). Το ρεκόρ επισκιάστηκε από ένα αντίστοιχο ρεκόρ.

Η χώρα δέχθηκε σε έναν μήνα περίπου 12.000. Ενώ οι προσπάθειες ήταν αποτελεσματικές, την ίδια στιγμή δεχθήκαμε μακράν τον μεγαλύτερο αριθμό εισόδου από την πρώτη ημέρα της Δήλωσης».

ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ
Στον αγώνα δρόμου που δίνει η κυβέρνηση με προτεραιότητα την αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου, που σήκωσαν εξ ολοκλήρου το δυσβάσταχτο βάρος των πρωτοφανών προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, αναφέρθηκε επίσης ο Μάνος Λογοθέτης.

«Βασική προτεραιότητα είναι η αποσυμφόρηση των νήσων. Εχουμε ένα στρατηγικό σχέδιο, το οποίο ευελπιστούμε να πετύχει την ανακούφιση των πληγέντων νησιών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θα αποφύγουμε την αριθμολαγνεία στο Μεταναστευτικό, η οποία επιδρά αρνητικά πάνω στο πρόβλημα. Με την έννοια ότι, αν πούμε σήμερα ότι θα μετακινήσουμε 2.000 κόσμο από τα νησιά, αποτελεί προφανή παράγοντα έλξης για ίσο ή μεγαλύτερο αριθμό να προσεγγίσει τα ελληνικά σύνορα».

Ο κ. Λογοθέτης επισήμανε στα «Π» ότι είναι άδικο να σηκώνουν το βάρος των μεταναστευτικών ροών τα ακριτικά νησιά, αναφέροντας ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι η αποσυμφόρηση των νησιών και η αναλογική διασπορά των μεταναστών στην ενδοχώρα. Ειδικότερα, για τη δυσχερή κατάσταση των νησιών τόνισε ότι «είναι αδύνατο σε μια χώρα να υπάρχουν περιοχές με το 10% του πληθυσμού τους να είναι αλλοδαποί υπήκοοι και να υπάρχει η ενδοχώρα με ποσοστό 0,7%, 0,5% ή ακόμα και 0%».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Ενα άναρχο και αδόμητο σύστημα αξιολόγησης ασύλου στους αλλοδαπούς αιτούντες και μηδαμινές επιστροφές στους μη δικαιούχους είναι η «κληρονομιά» της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σύμφωνα με την εκτίμηση των στελεχών της κυβέρνησης.

Τις επόμενες ημέρες κατατίθεται προς διαβούλευση στη Βουλή ένα νέο νομοσχέδιο, «το οποίο θα παρεμβαίνει σε συγκεκριμένους τομείς της διαδικασίας υποδοχής, καταγραφής και εξέτασης ασύλου, ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να αποκτήσουμε μια διαδικασία. Αυτήν τη στιγμή το νομικό πλαίσιο προβλέπει ότι η ταχύρρυθμη διαδικασία στα σύνορα πρέπει να ολοκληρώνεται σε 27-29 μέρες και ολοκληρώνεται σε 4 χρόνια. Επομένως, αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να διορθώσουμε. Δεν μπορούμε να λέμε ότι θα δώσουμε λύση στο πρόβλημα, ενώ θα μπορούσε η ίδια η διαδικασία να δώσει λύση», εξήγησε στα «Π» ο ειδικός γραμματέας Πρώτης Υποδοχής.

Παράλληλα, δηλώνει έτοιμος να δεχθεί κριτική από όσους κόπτονταν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ταυτόχρονα δημιούργησαν κολαστήρια τύπου Μόριας: «Θα δεχθούμε σκληρή κριτική και το γνωρίζουμε, αλλά θα είναι εύκολη κριτική. Σκληρή, αλλά εύκολη. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι είναι ανθρωπιστικό να έχεις έναν άνθρωπο στο κενό, χωρίς απάντηση για 4 χρόνια για το τι μέλλει γενέσθαι στη ζωή του. Αυτό συμβαίνει, και η χώρα τον κρατάει 4 χρόνια χωρίς απάντηση στο αίτημα που έχει υποβάλει. Είναι απάνθρωπο».

ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Η διεθνής προβολή του προβλήματος και η καλύτερη προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού. Την ευθύνη για τη διεθνοποίηση του Μεταναστευτικού έχει αναλάβει προσωπικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα «σηκώσει» το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 17 και 18 Οκτωβρίου, όπου θα ζητήσει συγκεκριμένες κυρώσεις για τις ευρωπαϊκές χώρες που δεν συμμετέχουν σε δίκαιη κατανομή των προσφύγων. Ο Μάνος Λογοθέτης υπογραμμίζει την αναγκαιότητα για προβολή του προβλήματος: «Πρέπει να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι ότι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ροές. Εχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για παρεμβάσεις στην Τουρκία. Η ευθύνη περιφρούρησης συνόρων δεν είναι μόνο δική μας. Ο ρόλος των Τούρκων είναι να επιβλέπουν τα τουρκικά παράλια. Ολοι αναγνωρίζουν ότι είναι δύσκολο να στεγανοποιήσεις τα θαλάσσια σύνορα, ιδιαίτερα όταν είναι τόσο στενά».

                                                                            *Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ