Από την Τρίτη είναι και επίσημα σε ισχύ ο αντικαπνιστικός νόμος και ήδη ο τετραψήφιος αριθμός 1142 έχει δεχθεί «βροχή» καταγγελιών για το τσιγάρο σε δημόσιους χώρους και καταστήματα. Ειδικότερα χθες Τρίτη, το 1142 δέχθηκε συνολικά 235 κλήσεις εκ των οποίων οι 58 ήταν καταγγελίες, 22 κλήσεις ήταν αιτήματα βοήθειας για διακοπή του καπνίσματος και 66 κλήσεις αφορούσαν γενικές πληροφορίες για τον αντικαπνιστικό νόμο.

Πιο αναλυτικά οι κλήσεις στο 1142 ήταν οι εξής:

58 καταγγελίες
22 αιτήματα βοήθειας για διακοπή καπνίσματος
66 γενικές πληροφορίες για τον αντικαπνιστικό νόμο
58 κλήσεις δεν ολοκληρώθηκαν
14 έκλεισαν τη γραμμή πριν συνομιλήσουν με εκπρόσωπο
17 Άλλο.

Ψάχνουν λύσεις καταστηματάρχες και επιχειρηματίες

Καταστηματάρχες και επιχειρηματίες προσπαθούν να προσαρμοστούν στην νέα εποχή με τον αντικαπνιστικό νόμο και εκφράζουν τις ανησυχίες τους ότι θα μειωθεί ο τζίρος τους από την στιγμή που οι πελάτες τους δεν μπορούν να καπνίζουν πλέον μέσα στα μαγαζιά και αναγκάζονται να βγαίνουν έξω.

Παρόλα αυτά, δεν λείπουν και εκείνοι οι οποίοι, με αρκετό χιούμορ, σπεύδουν να επινοήσουν διαφόρων ειδών πατέντες, προκειμένου να μην αλλάξουν συνήθειες.

Ο δήμαρχος της Αθήνας, Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας στην εκπομπή του Open Tv, «Ώρα Ελλάδος 7», υποστήριξε ότι με συλλογική προσπάθεια ο νόμος μπορεί να εφαρμοστεί, ενώ υποστήριξε πως «ο νόμος είναι για όλους».



Στη Βόρεια Ελλάδα έγιναν viral οι προσπάθειες κάποιων καπνιστών να βρουν τρόπους για να μπορέσουν να καπνίσουν σε καφετέριες και μπαρ, χωρίς να χρειαστεί να βγουν έξω.

Το πρώτο πρόστιμο στη Λαμία

Στη Λαμία έπεσε το πρώτο πρόστιμο για παράβαση του αντικαπνιστικού νόμου και συγκεκριμένα το μεσημέρι της Τετάρτης, έπειτα από τηλεφωνική καταγγελία που έγινε στο τετραψήφιο νούμερο, υπάλληλοι της Διεύθυνσης Υγείας και αστυνομικοί έπιασαν «επ’ αυτοφώρω» πελάτη καφετέριας να καπνίζει.

Ο πελάτης πλήρωσε... ακριβά τον καφέ του, καθώς του επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, ενώ το ποσό του προστίμου που θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης της καφετέριας ανέρχεται σε 500 ευρώ, σύμφωνα με το lamiareport.gr. Τα πρώτα μικτά κλιμάκια, που ελέγχουν την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, έχουν βγει πλέον στους δρόμους για να κάνουν τους προβλεπόμενους ελέγχους.

Τσουχτερά τα πρόστιμα

Σημειώνεται ότι τα πρόστιμα είναι αρκετά τσουχτερά για πολίτες που παραβιάζουν το νόμο και καπνίζουν στους χώρους που απαγορεύεται. Τα πρόστιμα για τους παραβάτες θα κυμαίνονται από 100 έως και 10.000 ευρώ ενώ αντίστοιχα τσουχτερά θα είναι τα πρόστιμα και για τους υπευθύνους σε καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος όπως εστιατόρια, Μπαρ, Κέντρα Διασκέδασης κα.

Αναφορικά τα πρόστιμα, κυμαίνονται από 100 έως και 10.000 ευρώ. Στα 10.000 ευρώ ανέρχεται το πρόστιμο για καταστήματα άνω των 300 τ.μ. αν κάνει παράβαση για 5η φορά ενώ θα χάνει και την άδειά του.

Που απαγορεύεται πλέον το κάπνισμα

Έτσι όπως διαμορφώνεται πλέον η νέα εποχή χωρίς τσιγάρο το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους δημόσιους χώρους και καταστήματα αλλά και στα οχήματα που επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών. Αναλυτικά που απαγορεύεται:

-Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα (τσιγάρο, πούρο, πίπα, άτμισμα, θερμαινόμενα, ναργιλές κλπ) σε κλειστό δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, στον οποίο παρέχεται εργασία.

-Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα (τσιγάρο, πούρο, πίπα, άτμισμα, θερμαινόμενα, ναργιλές κλπ) στο εσωτερικό ΟΛΩΝ των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Επιτρέπεται μόνο στους εξωτερικούς χώρους. Ως εξωτερικοί χώροι θεωρούνται όσοι είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον και δεν είναι στεγασμένοι.

-Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα (τσιγάρο, πούρο, πίπα, άτμισμα, θερμαινόμενα, ναργιλές κλπ) σε ΟΛΑ τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

-Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα (τσιγάρο, πούρο, πίπα, άτμισμα, θερμαινόμενα, ναργιλές κλπ) στα ΙΧ και ΔΧ οχήματα, που επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

-Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα (τσιγάρο, πούρο, πίπα, άτμισμα, θερμαινόμενα, ναργιλές κλπ) σε Νυκτερινά Κέντρα, Κέντρα Διασκέδασης, Καζίνο, Καταστήματα Τυχερών Παιγνίων.

-Τέλος, δεν επιτρέπεται το κάπνισμα σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ιδρύματα Α’ βάθμιας, Β’ βάθμιας και Γ’ βάθμιας εκπαίδευσης, σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους άθλησης και διασκέδασης ανηλίκων, αθλοπαιδιών, παιδότοπους, παιδικές χαρές, θεματικά πάρκα κλπ , καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο ανοικτό χώρο όταν υπάρχουν ανήλικοι.