Την σύσταση επιστολής αποφάσισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.Στόχος της επιτροπής είναι η «τακτική παρακολούθηση της διαδικασίας υλοποίησης παρατηρήσεων και πορισμάτων του Συνηγόρου του Πολίτη που αφορούν στη διοικητική διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων» της Αστυνομίας.

Πρόκειται για 5μελής επιτροπή της οποίας την προεδρία ανέλαβε ο ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ Ν. Αλιβιζάτος.

Στην επιτροπή μετέχουν επίσης οι Β. Χρήστου επίκουρη καθηγήτρια συνταγματικού δικαίου του ΕΚΠΑ καθώς και ο Β. Μάλλιος διδάκτωρ Νομικής ΕΚΠΑ, εκπρόσωπος του Υπουργείου στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. 

Πρόσφατα, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) με ανακοίνωσή της κάλεσε την πολιτική ηγεσία των σωμάτων ασφαλείας και τις αρμόδιες αρχές να ελέγξουν τις καταγγελίες των τελευταίων ημερών περί «ανεξέλεγκτης αστυνομικής βίας».

«Ενώ δημοσιοποιούνται καταγγελίες αλλά και οπτικοακουστικά τεκμήρια για επαναλαμβανόμενα επεισόδια εκτεταμένης αστυνομικής αυθαιρεσίας, την ίδια στιγμή διατυπώνεται από αρμόδια και αναρμόδια πολιτικά πρόσωπα αλλά και από διαμορφωτές κοινής γνώμης ένας δημόσιος λόγος, που δικαιολογεί ή ακόμα χειρότερα επικροτεί παρόμοια φαινόμενα», τόνιζε η ΕΕΔΑ.

Με την επιτροπή η κυβέρνηση σκοπεύει να εξαλείψει το οποιοδήποτε κρούσμα αστυνομικής βίας και να διασφαλίσει την ομαλή αστυνόμευση σε όλη τη χώρα.