Εκτός φυλακής θα παραμείνει ο Αρ.Φλώρος καθώς το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων με σημερινή του απόφαση τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών με τριετή αναστολή για την υπόθεση της Energa-Hellas Power.

Με αυτήν την απόφαση ο Αρ. Φλώρος παραμένει ελεύθερος.Πρωτόδικα, είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 21 ετών.

Ωστόσο, με τα όρια ποινών που έθεσε ο νέος Ποινικός Κώδικας μετά την την κατάργηση του νόμου περι καταχραστών δημοσίου , καθώς και με την αναγνώριση 3 ελαφρυντικών (ήδη τα δυο του είχαν αναγνωριστεί και πρωτοδίκως) μειώθηκε η ποινή των 21 ετών που του είχε επιβληθεί, στα πέντε έτη φυλάκισης.

Με τη δικαστική απόφαση αναγνωρίστηκε οφειλή της εταιρείας Energa μόνο προς το Ελληνικό Δημόσιο και τους δήμους, ύψους 72 εκατομμυρίων, η οποία έχει ήδη ικανοποιηθεί αφού εχουν κατατεθεί εξ αρχής 85 εκατομμύρια στο ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Παράλληλα το δικαστήριο τον απάλλαξε για το αδίκημα της υπεξαίρεσης σε βάρος του ΛΑΓΗΕ ΚΑΙ ΔΕΔΔΗΕ, κρίνοντας πως ουσιαστικά δεν αντιπροσώπευε αυτές τις εταιρίες, με βάση όσα ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που απέστειλε κατόπιν αιτήματος των κατηγορουμένων σχετική απάντηση.

Αναλυτικά, συνολικά το δικαστήριο καταδίκασε έξι άτομα :

-Στον Αρη Φλώρο επιβλήθηκε ποινή 5 χρόνων με τριετή αναστολή καθώς κρίθηκε ένοχος για λαθρεμπορία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και υπεξαίρεση.

Το Δικαστήριο του αναγνώρισε τρία ελαφρυντικά (δυο από τον πρώτο βαθμό) δηλαδή, ειλικρινή μεταμέλεια και σύννομο βίο καθώς και καλή συμπεριφορά μετά την πράξη.

-Για τους υπόλοιπους 5 κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι οι ποινές κυμάνθηκαν από 1-2 έτη με 3ετή αναστολή για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος .

Τους αναγνωρίστηκαν-κατά περίσταση- τα ελαφρυντικά, αυτό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και του σύννομου βίου.

Αθωώθηκαν επίσης 5 κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων ο Βασίλης Μηλιώνης (πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια) και ο Αχχ. Φλώρος



Συνολικά από τους κατηγορούμενους είχαν δεσμευθεί 127 εκατομμύρια σε Ελλάδα και Εξωτερικό ενώ ήδη από το στάδιο της ανάκρισης, όπως αναγνώρισε και το δικαστήριο, είχαν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων βάση του σχετικού νόμου περί επιεικούς μεταχείρισης, περίπου 85 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα πάρουν Δημόσιο και Δήμοι.




Βασίλης Χειρδάρης: «Αποκατάσταση της λογικής»

Ο ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης , εκ των συνηγόρων του Φλώρου ανέφερε πως «η σημερινή δικαστική απόφαση αποκαθιστά την λογική στην υπόθεση Φλώρου. Μετά από μία εξωπραγματική και εξοντωτική ποινή άνω των 20 ετών που είχε επιβάλει το πρωτόδικο δικαστήριο, καταργώντας κάθε έννοια δίκαιης δίκης, το δευτεροβάθμιο τον καταδίκασε σε πέντε χρόνια φυλάκισης με αναστολή. Επιπλέον τον αθώωσε για την δήθεν υπεξαίρεση σε βάρος του ΛΑΓΗΕ και του ΑΔΜΗΕ. Η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου αποδεικνύει τη δυνατότητα της δικαιοσύνης να αποκαθιστά (έστω εν μέρει) αδικίες και να καταργεί την παραλογία».

Ο Μανώλης Τρούλης, συνηγόρος του Βασίλη Μηλιωνη, ανεφερε πως «εκφράζω την ικανοποίησή μου για την πανηγυρική αθώωση του Βασίλη ΜΗΛΙΩΝΗ (στην υπόθεση Energa – Hellas Power) μετά από ομόφωνη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Πάντοτε υποστήριζα ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ικανοί, έντιμοι και γενναίοι δικαστές. Η απόφαση αυτή αποτελεί ορόσημο στα δικαστικά χρονικά της χώρας, διότι μετά από επτά ολόκληρα χρόνια διασυρμού στα ΜΜΕ, οι Δικαστές που τον έκριναν, αγνοώντας επικοινωνιακές και πολιτικές σκοπιμότητες και με μοναδικό κριτήριο το υλικό της δικογραφίας, φώτισαν την Αλήθεια».