«Η κυβέρνηση χειρίζεται καλά τις τελευταίες εξελίξεις με την Τουρκία και τη Λιβύη. Να γίνει αντιληπτό, ότι δεν ακολουθούμε εμείς την ατζέντα της Τουρκίας, αλλά η Τουρκία αντιδρά σε δικές μας πρωτοβουλίες, αφού η συμφωνία-παρωδία με τη Λιβύη ήρθε ως αντίδραση στη δική μας δήλωση επιτάχυνσης της διαδικασίας οριοθέτησης ΑΟΖ με Κύπρο και Αίγυπτο.»

Αυτό τόνισε ο πολιτικός και στρατηγικός αναλυτής κ. Νίκος Λυγερός φιλοξενούμενος στούντιο του Radio North 98 και στην εκπομπή «Βόρειος Αντίκτυπος» με τον Βαγγέλη Μωυσή. Ο ίδιος, τόνισε πως η απειλή Ερντογάν για αποστολή γεωτρύπανου σε περιοχή ελληνικών συμφερόντων νοτιοανατολικά της Κρήτης και νοτίως της Κάσσου, αντιμετωπίζεται εύκολα με την έκδοση ελληνικής NAVTEX για τη δέσμευση της περιοχής αυτής για στρατιωτικές ασκήσεις, ακόμα και διεθνείς, χωρίς να υπάρχει λόγος άμεσης αντιπαράθεσης.

«Δεν έχουμε παρά να κάνουμε πράξη την δική μας ατζέντα, να ανακηρύξουμε ΑΟΖ, κυρίως με Αίγυπτο, Ιταλία και Λιβύη και με τα Κύπρο, ουσιαστικά απομονώντας την Τουρκία», σημείωσε ο κ. Λυγερός, κάνοντας λόγο για έναν Ερντογάν που διαρκώς αποδυναμώνεται και «πλησιάζει ο καιρός που θα πάψει να είναι “χρήσιμος” στις μεγάλες δυνάμεις», με την διάδοχη κατάσταση στην Τουρκία να επιστρέφει σε πιο «κεμαλικό» ύφος.

«Ο Ερντογάν έχει χαρακτηριστικά Σαντάμ και μάλιστα έχει τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά και η αντιπολίτευσή του. Δηλαδή, ενώ κάποτε θεωρούσαμε ότι ο Σαντάμ είναι κυρίαρχος με εκλογικά αποτελέσματα 97% υπέρ του, κάποια στιγμή έγινε αντιληπτό ότι έχει τεράστια φθορά. Τώρα βλέπουμε ότι και ο Ερντογάν έχει μεγάλη φθορά, δεν τα καταφέρνει το ίδιο καλά με το παρελθόν και στις εκλογές και θα δώσω ένα χειροπιαστό παράδειγμα: Αυτή η κύρωση της συμφωνίας με τη Λιβύη από την τουρκική Βουλή έγινε με 293 βουλευτές. Στην τουρκική Βουλή υπάρχουν 600 βουλευτές; Πως πέρασε με 293, όταν την ψήφισαν 4 κόμματα; Άρα υπήρξαν μεγάλες διαρροές μέσα από την ίδια την παράταξη του Ερντογάν. Αυτό γιατί δεν το αναδεικνύει κανένας;»

Όσον αφορά την πιθανότητα μια στρατιωτικής εμπλοκής με Τουρκία, ο κ. Λυγερός ενέταξε στη σφαίρα του “λαϊκισμού” τις πολεμοχαρείς προσεγγίσεις. «Κανείς δεν υπολογίζει το πλήγμα στον τουρισμό, που επέρχεται χωρίς λόγο», ενώ σημείωσε πως σε κάθε περίπτωση «το θέμα στην περιοχή μας, δεν είναι ποιος έχει τα πιο γερά “σαγόνια”, εμείς ή η Τουρκία, αλλά τα “λουριά”» και κατέληξε: «Εμείς έχουμε πιο κοντά “λουριά”, αλλά αν χρειαστεί έχουμε και δυνατά “σαγόνια” τόσο στο ναυτικό, όσο και στην αεροπορία.»

Δείτε τη συνέντευξη εδώ