Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Ζηνοβία» με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες βροχές και χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά ενώ παράλληλα έχουν δημιουργηθεί κυκλοφοριακά προβλήματα σε αρκετά μέρη της χώρας.

Οι περιοχές που η κακοκαιρία έκανε πιο αισθητό το πέρασμά της είναι η Στερεά Ελλάδα και η Κρήτη, ενώ προβλήματα λόγω των έντονων χιονοπτώσεων προέκυψαν και στο ορεινό δίκτυο της Πελοποννήσου. Μάλιστα, χιόνι έπεσε ακόμα και στο κέντρο της πρωτεύουσας με τους Αθηναίους να βλέπουν νυφάδες χιονιού λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι. Εκτός από το κέντρο, χιόνι πέφτει στον Διόνυσο, αλλά και σε νοτιότερες περιοχές, όπως σε Πετρούπολη, Χαΐδάρι, Περιστέρι.

Λαμία: Περιμένουν ύφεση της κακοκαιρίας για να κινηθούν και πάλι τα λεωφορεία στην εθνική οδό

Πάνω από 20 λεωφορεία έχουν ακινητοποιηθεί στο τμήμα της εθνικής οδού Λαμίας-Αθηνών από τη Λαμία μέχρι τα διόδια της Τραγάνας. Από αυτά, 5 λεωφορεία βρίσκονται σε μοτέλ στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου και άλλα 15 στην περιοχή της Λαμίας. Πρόκειται για λεωφορεία που βρέθηκαν στην εθνική οδό πριν δοθεί εντολή με την οποία απαγορεύτηκε η κυκλοφορία τους λόγω της έντονης χιονόπτωσης.

Από το πρωί τα λεωφορεία ήταν πολύ περισσότερα όμως στο μεσοδιάστημα οι αστυνομικοί μπόρεσαν να κατευθύνουν -με συνοδεία εκχιονιστικών- προς την Αθήνα έναν αρκετά μεγάλο αριθμό από αυτά σε περιόδους όπου υπήρχε η ύφεση της χιονόπτωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει μια μετατόπιση του χιονιά νοτιότερα με συνέπεια τα πολλά προβλήματα αυτή τη στιγμή να εντοπίζονται από τα διόδια της Θήβας μέχρι και το Κάστρο Βοιωτίας, ενώ στο εθνικό δίκτυο κυκλοφορούν μόνο ΙΧ, καθώς έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία σε φορτηγά και σε λεωφορεία.

«Δεν έχουμε ούτε ένα αποκλεισμένο χωριό. Προσπαθούμε να κρατήσουμε ανοιχτά όλα τα δίκτυα», υπογραμμίζει η αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας, Φανή Παπαθωμά, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως η ίδια σημειώνει «καταβάλλονται προσπάθειες να αποκατασταθούν πλήρως οι βλάβες στην ηλεκτροδότηση η οποία ταλαιπωρεί ορισμένες περιοχές από χθες».

Όπως υπογραμμίζει η κ. Παπαθωμά, «από χθες το απόγευμα όλα τα μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς, μηχανήματα των δήμων μαζί με μισθωμένα ιδιωτικά μηχανήματα δεν έχουν σταματήσει ούτε λεπτό για να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και να κρατήσουν το οδικό δίκτυο ανοικτό».

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας στη Στερεά, Θανάση Καρακάντζα, «περιμένουμε μία μικρή ύφεση της κακοκαιρίας μετά τις 3.00 το μεσημέρι». Και όπως σημειώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «αν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις, θα μπορέσουμε να πάρουμε μια ανάσα και να διευκολύνουμε τη μεγάλη πίεση που δεχόμαστε, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το εθνικό δίκτυο και τα εγκλωβισμένα λεωφορεία κατά μήκος της εθνικής οδού. Όλα τα άλλα προβλήματα στους πέντε νομούς τις Στερεάς Ελλάδας είναι δύσκολα μεν αλλά αντιμετωπίζονται».

Μάλιστα 10 άτομα λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους και χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής προκειμένου να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο.

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες εξακολουθούν να δημιουργούν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου και που φθάνουν κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ.

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα-Αιδηψός, Βόλος-Σποράδες, Καβάλα-Πρίνος, Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Oι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.