«Μέσα» φαίνεται να έπεσε η ΕΜΥ αφού οι βροχές, οι χιονοπτώσεις και οι χαμηλές θερμοκρασίες που είχε προαναγγείλει συνθέτουν σήμερα το σκηνικό του καιρού,  προκαλώντας μάλιστα περιορισμένης έκτασης προβλήματα στις μετακινήσεις, αλλά και κρατώντας κλειστά τα σχολεία σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Μάλιστα από νωρίς το πρωί της Πέμπτης σημειώνεται έντονη χιονόπτωση σε περιοχές των βορείων προαστίων.

Η κακοκαιρία μάλιστα προκάλεσε έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα καθώς έχουν σχηματιστεί ουρές χιλιομέτρων στο ρεύμα της Αττικής Οδού από αεροδρόμιο προς Ελευσίνα. 
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο κόμβο της Μεταμόρφωσης, στην συμβολή της Αττικής Οδού με την Εθνική Οδό. Στον αντίποδα το ρεύμα προς Πειραιά εμφανίζει ήπια κυκλοφορία. 

kjljkljklk

Συγκεκριμένα Πάρνηθα, Πεντέλη και Άγιος Στέφανος έχουν «ντυθεί» στα λευκά.

Βέβαια το χιόνι εκτός από όμορφες εικόνες έχει προκαλέσει και προβλήματα. Ήδη εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης έκλεισε η λεωφόρος Πάρνηθος, από το τελεφερίκ και προς το καζίνο, ενώ προβλήματα ορατότητας παρατηρούνται στην Εθνική οδό από Κηφισιά και προς την άνοδο.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, κλειστό είναι και τμήμα από το ύψος του Αγίου Πέτρου έως το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πεντέλης 414, και στα δύο ρεύματα.

Η Νέα Οδός, με ανακοίνωση της, νωρίτερα, ενημέρωσε τους οδηγούς ότι λόγω της κακοκαιρίας τέθηκε άμεσα σε ισχύ απόφαση της Τροχαίας για διακοπή της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Αθηνών - Λαμίας. Ωστόσο, πριν λίγο, με νέα ανακοίνωση, αναφέρει ότι επιτρέπεται και πάλι η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων στον συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο.
5026069
5026071
5026078
5026080


Νέα Οδός: Ήρθη προσωρινά η απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων


Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών-Λαμίας, που νωρίτερα είχε απαγορευτεί. Λόγω της ύφεσης των καιρικών φαινομένων η Τροχαία αποφάσισε την προσωρινή άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας των συγκεκριμένων οχημάτων. Συνεπώς, όπως διευκρινίζει η εταιρεία και μέχρι νεωτέρας, διεξάγεται κανονικά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, όλων των κατηγοριών.

Λόγω της χιονόπτωσης διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιφερειακή οδό Πεντέλης-Νέας Μάκρης. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, κλειστό είναι το τμήμα της από το ύψος του Αγίου Πέτρου έως το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πεντέλης 414, και στα δύο ρεύματα.

Κ. Μακεδονία: Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρός παγετός επικρατούν στην Κεντρική Μακεδονία με αποτέλεσμα σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου να χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο νομό Ημαθίας, αλυσίδες χρειάζονται από το 12ο έως 17ο χλμ. της δημοτικής οδού Νάουσας -Τριών Πέντε Πηγαδίων, στη δημοτική οδό Νάουσας -Σελίου, από 12ο έως 17ο χλμ. στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας - Κοζάνης μέσω Καστανιάς και στις επαρχιακές οδούς Βέροιας - Σελίου και Βέροιας - Δασκίου.

Στο οδικό δίκτυο του νομού Πέλλας αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί που κινούνται στις επαρχιακές οδούς Άρνισσας-χιονοδρομικού κέντρου «Βόρας», από το 17ο χλμ. έως το χιονοδρομικό και στον δρόμο Κερασιάς έως το χιονοδρομικό κέντρο «Βόρας».

Στις Σέρρες, αλυσίδες απαιτούνται για τα οχήματα που κινούνται στις επαρχιακές οδούς Σερρών - Χιονοδρομικού Κέντρου Λαιλιά, Σερρών - Άνω Βροντούς και Νιγρίτας - Σοχού.

Στην Χαλκιδική αντιολισθητικές αλυσίδες πρέπει να έχουν οι οδηγοί που κινούνται στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Ιερισσού από το 65ο έως το 74ο χλμ., από το 54ο έως το 85ο χλμ. της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης -Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη), στους επαρχιακούς δρόμους Αρναίας - Στανού, Νεοχωρίου - Βαρβάρας - Ολυμπιάδας και στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ταξιάρχη.

Στην Πιερία, η κίνηση διεξάγεται με αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Ελατοχωρίου προς το Χιονοδρομικό Κέντρο, ενώ στο νομό Κιλκίς αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Γουμένισσας -Λιβαδίου.

Λόγω του παγετού και των χιονοπτώσεων, κλειστά έμειναν σήμερα τα σχολεία όλων των βαθμίδων στο μεγαλύτερο μέρος του ορεινού όγκου του δήμου Λαγκαδά. Επίσης δεν λειτούργησαν τα σχολεία όλων των βαθμίδων στη δημοτική ενότητα Αρναίας. Για την ίδια αιτία κλειστά έμεναν και τα σχολεία στην Κοινότητα Μεγάλης Παναγίας, ενώ κανονικά λειτουργούν τα σχολεία στις υπόλοιπες κοινότητες του Δήμου Αριστοτέλη, δηλαδή στο Γομάτι και στο σύνολο των κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Σταγείρων Ακάνθου.


Χιόνια στο Πήλιο, μποφόρ στις Σποράδες

Πυκνή χιονόπτωση σημειώνεται σε όλον τον ορεινό όγκο του Πηλίου, χωρίς ωστόσο να παρατηρούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο της περιοχής. Πυκνό χιόνι πέφτει αδιάκοπα από το ύψος της Πορταριάς, αλλά τα εκχιονιστικά μηχανήματα διατηρούν τους δρόμους ανοιχτούς προς όλους τους προορισμούς, ενώ τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Μαγνησίας εκτελούνται κανονικά ακόμα και στους ορεινούς οικισμούς. Στα Χάνια το χιόνι έφθασε τα 30 εκατοστά και τα θερμόμετρα έδειξαν -7 βαθμούς, αλλά η αίσθηση του κρύου είναι εντονότερη εξαιτίας των δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Άφθονο χιόνι υπάρχει και στο Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου στις Αγριόλευκες, το οποίο όμως είναι κλειστό λόγω των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν.

Στον Βόλο έβρεχε όλη τη νύχτα, ενώ από το πρωί πέφτει χιονόνερο, φυσάει δυνατά και το κρύο είναι πολύ έντονο. Στη θάλασσα οι άνεμοι πνέουν με ένταση 7 μποφόρ. Το οχηματαγωγό «Εξπρες Σκιάθος» που εκτελούσε το πρωινό δρομολόγιο Βόλος - Σποράδες μετά τη Σκιάθο δεν μπόρεσε να δέσει στο λιμάνι της Γλώσσας, αφού έπνεαν τοπικά άνεμοι 8 μποφόρ.

Προβλήματα στα ορεινά της Αχαΐας

Προβλήματα καταγράφονται και σε τμήματα του ορεινού οδικού δικτύου της Αχαΐας. Ειδικότερα, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στους παρακάτω δρόμους:

Καλαβρύτων - Διακοπτού.
Καλαβρύτων - Πατρών, μέσω Χαλανδρίτσας.
Καλαβρύτων - Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου και μέσω Λουσσών.
Χαλανδρίτσας - Καλαβρύτων, από την κοινότητα Καταρράκτης, έως και τα Καλάβρυτα.
Εκχιονιστικά μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων επιχειρούν συνεχώς, ώστε να απομακρύνουν το χιόνι και τον παγετό.