Σε καμία περίπτωση δεν είναι δίκαιο να επικρίνουμε τους Κινέζους για καθυστερήσεις και ολιγωρία στην αντιμετώπιση της επιδημίας του νέου κοροναϊού.

Αυτό τονίζει σήμερα στα parapolitika.gr ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), Σωτήρης Τσιόδρας, και επισημαίνει επίσης ότι η σωρεία των «υπόπτων» κρουσμάτων του νέου κοροναϊού, τα οποία έχουν διερευνηθεί και αποκλειστεί στα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας, δείχνει τη σημαντική ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας.

- Κύριε καθηγητά, ποια είναι η διαφορά ενός «ψευδώς υπόπτου» κρούσματος από ένα «πραγματικά ύποπτο» κρούσμα του νέου κοροναϊού; Πως τα διαχωρίζετε στην κλινική πράξη;

Δεν υπάρχει «ψευδοϋποπτο», υπάρχει ο ορισμός κρούσματος. Είτε μία περίπτωση εμπίπτει στον ορισμό κρούσματος είτε δεν εμπίπτει. Όταν εμπίπτει στον ορισμό κρούσματος, αυτή τη στιγμή στην πατρίδα μας, είναι κρούσματα τα οποία έχουν έρθει από την Κίνα για την χρονική περίοδο της επώασης του ιού, τις 14 τελευταίες ημέρες. Είναι ο ορισμός, τον οποίο χρησιμοποιεί όλη η Ευρώπη. Γιατί η Κίνα; Γιατί στην Κίνα υπάρχει αυτό το οποίο ονομάζουμε «συνεχιζόμενη μετάδοση». Ουσιαστικά, όμως, η περιοχή με τη «συνεχιζόμενη μετάδοση», αυτή τη στιγμή στον κόσμο, είναι η επαρχία Χουμπέι, όπου ανήκει η πόλη Γουχάν. Για λόγους ασφάλειας περισσότερο, οι χώρες έχουν καταλήξει σε αυτόν τον ορισμό κρούσματος. Βλέπετε, όμως, ότι υπάρχουν ορισμένες χώρες, οι οποίες έχουν καταλήξει σε ακόμη πιο ενεργητικό ορισμό κρούσματος. Υπάρχουν συνάδελφοι στη Βρετανία, οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν στον ορισμό κρούσματος ακόμη και την Ιαπωνία.

- Εδώ, κύριε καθηγητά, υπάρχει ένα θέμα. Οι αρχές της Γαλλίας και της Βρετανίας έχουν δηλώσει μετάδοση του νέου κοροναϊού από άνθρωπο σε άνθρωπο στο έδαφός τους, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή συσχέτιση με την Κίνα. Τα ονομάζουν «σιωπηλά κρούσματα»…

Ναι, έχουν επιβεβαιώσει μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός Κίνας. Η Γερμανία, για παράδειγμα, η Βρετανία… Μάλιστα, μιλούν επίσης για ένα φαινόμενο, το οποίο είναι συμβατό με μία «υπερμετάδοση» της νόσου από έναν άνθρωπο. Μιλάμε, λοιπόν, για αυτό το οποίο λέτε εσείς, για τα κρούσματα τα οποία έχουν λίγα συμπτώματα και δεν μπορείς να τα εντοπίζεις. Πρέπει να πούμε ότι αυτά τα κρούσματα έχουν μικρότερη δυνατότητα να μεταδίδουν τον ιό, συνήθως επειδή έχουν μικρότερο ιικό φορτίο. Έχουν καλύτερο αμυντικό σύστημα που πολεμάει τον ιό.

- Αυτά τα ήπια κρούσματα, τα οποία έχουν εντοπισθεί σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, δεν συνιστούν τον ορισμό της πανδημίας; Δεν είναι μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο σε δεύτερη ήπειρο;

Κοιτάξτε, ο ορισμός της πανδημίας είναι ασαφής και ποικίλλει ανά κέντρο. Ο ΠΟΥ λέει ότι πρέπει να έχεις εκτεταμένη μετάδοση, τύπου Χουμπέι – Γουχάν, σε πολλές χώρες. Πανδημία είναι αυτό ακριβώς που είπατε: Διασπορά σε πολλές χώρες, με συνεχιζόμενη μετάδοση. Αυτό το οποίο έχουν εντοπίσει στη Γερμανία και τη Βρετανία είναι μεμονωμένες τοπικές συναθροίσεις κρουσμάτων. Είναι ένα ή δύο περιστατικά. Οπότε, δεν έχουμε ακόμη αυτό που λέμε «συνεχιζόμενη μετάδοση», μετάδοση στην κοινότητα. Και αυτό ελπίζουμε να αποφύγουμε. Ιδιαίτερα όσο καλυτερεύει ο καιρός, αυξάνουν τα δεδομένα, που δείχνουν ότι ο ιός δεν επιβιώνει στις μεγάλες θερμοκρασίες και, έτσι, ίσως μας βοηθήσει και ο καιρός, πέρα από όλα τα άλλα.

- Κύριε καθηγητά, θα λέγατε ότι η συρροή αποκλεισμών υπόπτων κρουσμάτων στη χώρα μας δείχνει τον πανικό ή την ευαισθητοποίηση των πολιτών; Εννοώ το γεγονός ότι πηγαίνουν στα νοσοκομεία με κάποια συμπτώματα…

Νομίζω δείχνει ευαισθητοποίηση. Ακόμη κι εάν υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών, οι οποίοι δεν εντάσσονται στον ορισμό του κρούσματος, δείχνει ότι έχει ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος. Πιστεύουμε ότι είναι για τον σωστό λόγο, αλλά νομίζω ότι υπάρχει μέσα και το στοιχείο του φόβου, το οποίο, ορισμένες φορές, οδηγεί σε κάποιες υπερβολές. Χρειάζεται ψυχραιμία, νομίζω, και σύνεση.

- Κάποιοι λένε ότι ο ΠΟΥ δεν κηρύσσει ακόμη πανδημία, επειδή ο Οργανισμός «έχει καεί στον χυλό» με την πανδημία της γρίπης…

Είναι πολύ προσεκτικοί. Και ο ΠΟΥ και οι Κινέζοι, οι οποίοι «την πάτησαν» τότε, με το SARS. Είχαν γίνει κάποια λάθη τότε και είχαν κατηγορηθεί και οι Κινέζοι και ο ΠΟΥ. Και, βέβαια, οι μοριακές τεχνικές αναπτύχθηκαν αργότερα. Έχουμε δύο πλεονεκτήματα, αυτή τη φορά. Καλύτερες τεχνικές για να ανιχνεύσουμε τον ιό, καθώς και το γεγονός ότι όλοι θέλουν να δείξουν ότι είμαστε σε μία επαγρύπνηση. Αν μη τι άλλο, οι Κινέζοι έδειξαν υπερβολή, αλλά όχι ως προς τα μέτρα. Φαίνεται ότι καλά έκαναν, αν και αυτό έχει και βιοηθικές προεκτάσεις, αλλά μας βοήθησαν και να περιορισθεί το φαινόμενο και βλέπουμε τώρα κάποια σημάδια κάμψης του αριθμού των νέων κρουσμάτων. Οι Κινέζοι κινήθηκαν τάχιστα, αυτή τη φορά. Έχουμε ταχύτατα νέα δεδομένα για τον ιό. Άρα, θεωρώ ότι είναι μάλλον υπερβολή να κατηγορήσουμε τους Κινέζους. Ίσα ίσα, υπερέβαλαν εαυτούς για να το αντιμετωπίσουν, όταν συνειδητοποίησαν το πρόβλημα.