Αναφορικά με την εισαγγελική παρέμβαση για σκευάσματα που δεν είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και υπόσχονται θεραπευτικές ιδιότητες ενάντια στον κοροναϊό αλλά και στις ελλείψεις των φαρμακείων όσον αφορά στις μάσκες και τα αντισηπτικά, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζινο» με τη δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος.

Για την εισαγγελική παρέμβαση σε βάρος του Κυριάκου Βελόπουλου και το «Βυζαντινόν» που διαφημίζει αλλά και για άλλους που εκμεταλεύονται τις καταστάσεις και προμοτάρουν άλλα τέτοια σκευάσματα, ο κ. Λουράντος δήλωσε: «Αυτό απορρέει από την καταγγελία που κάναμε σαν Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής προς τον Εισαγγελέα και προς όλες τις αρμόδιες αρχές σχετικά με διαφημιστική καμπάνια από έναν τηλεοπτικό σταθμό, ενός βουλευτή, για μια κρέμα η οποία ‘’προστατεύει’’ από τον ιό πράγμα το οποίο βεβαίως δεν ευσταθεί. Και βέβαια μαζί με αυτό να κοιτάξει τα υπόλοιπα γιατί έχουμε και άλλα κρούσματα, έχει βγει ο καθένας και αναφέρει ότι διαθέτει ένα προϊόν για να προστατεύσει τον ελληνικό λαό από τον ιό. Αυτό δεν είναι σωστό, δεν είναι επιστημονικά αποδεκτό και το είχαμε καταγγείλει».

Την ίδια στιγμή ο κ. Λουράντος τόνισε ότι πρόκειται για μία «πρωτόγνωρη κατάσταση και θα πρέπει να υπάρξει ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση». «Δηλαδή δεν σημαίνει ότι πεθαίνουμε, δεν σημαίνει ότι καταστρεφόμαστε, σημαίνει ότι πρέπει να προσέξουμε με αυτά τα μέτρα που οι καθηγητές, οι λοιμωξιολόγοι έχουν ορίσει, το κράτος έχει ορίσει για να δούμε τι θα κάνουμε», διευκρίνισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής προσθέτοντας ότι «οποιαδήποτε υπερβολή, δεν είναι κακή αλλά συμβάλει στον πανικό».

Για την έλλειψη των απολυμαντικών, ο κ. Λουράντος δήλωσε «εκλείπουν εδώ και 10-15 μέρες» και όπως είπε πρότεινε στους συναδέλφους του όσοι μπορούν να παρασκευάσουν απολυμαντικά.

Ωστόσο όπως είπε και ο ίδιος, «δεν υπάρχουν πρώτες ύλες για την παραγωγή των αντισηπτικών». «Προσδοκούμε από αύριο, τη Δευτέρα να έρθουν πρώτες ύλες γιατί όπως εξήγησα και στο Γενικό Γραμματέα του υπ. Εμπορίου δύο κράτη, η Γαλλία και η Γερμανία, απαγόρευσαν τις εξαγωγές αυτών των προϊόντων διότι τα θέλουν για δική τους χρήση», επισήμανε.

Αναφορικά με τις μάσκες, ο κ. Λουράντος δήλωσε ότι «υπάρχει μαύρη αγορά στις μάσκες», ωστόσο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν φταίνε οι φαρμακοποιοί, αυτοί αγοράζουνε και δίνουν». «Αν αγοράσουν 5€ θα τις δώσουνε 5,5€, αν αγοράσουν 0,50 θα πουλήσουνε 0,60, το θέμα είναι ότι αγοράζουμε σε δεκαπλάσια τιμή από ότι αγοράσαμε πριν από 10-20 μέρες και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το δει το υπουργείο Εμπορίου», εξήγησε.