Να ληφθούν επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση διάδοσης του κορωνοιού στα Δικαστήρια ζήτησε σήμερα με έγγραφο της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Η ΕΔΕ απευθύνεται στους συναρμόδιους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Υγείας και Δικαιοσύνης και επισημαίνει πως παρά τη προσωρινή και μερική αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, εξακολουθεί να παρατηρείται το φαινόμενο της αθρόας προσέλευσης δικηγόρων και πολιτών, που δημιουργεί εστία κινδύνου για την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Λόγω αυτού ζητάει:

1. Την αναστολή της εκδίκασης των υποθέσεων των ασφαλιστικών μέτρων συμπεριλαμβανομένων των συναινετικών προσημειώσεων,

2. Η συζήτηση των αιτήσεων προσωρινής διαταγής να γίνεται μόνο για τις εξαιρετικά επείγουσες κατά την εκτίμηση του διευθύνοντος το κάθε Δικαστήριο,

3. Κατά την συζήτηση των ποινικών δικών (πλημμελημάτων και κακουργημάτων) παρατηρήθηκε το φαινόμενο της προσέλευσης στα Δικαστήρια μαρτύρων και κατηγορουμένων που δεν γνώριζαν –γεγονός αναμενόμενο- τον χρόνο της παραγραφής του αδικήματος για το οποίο κλήθηκαν να παραστούν. Θεωρούμε αναγκαία την γενική αναστολή της εκδίκασης όλων των ποινικών υποθέσεων για το διάστημα από 13-3-2020 έως και 27-3-2020, με εξαίρεση την εκδίκαση κακουργημάτων για τους προσωρινά κρατούμενους κατηγορουμένους των οποίων συμπληρώνεται το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης.

4. Να διενεργούνται μόνο οι εξαιρετικά επείγουσες πράξεις της προανάκρισης και της κύριας ανάκρισης κατά την κρίση του προανακριτικού υπαλλήλου ή του ανακριτή αντίστοιχα,

5. Να ανασταλούν ρητά οι καταθέσεις δικογράφων και η διεξαγωγή των ενόρκων βεβαιώσεων.