«Θερμή παράκληση από όλους εμάς που δουλεύουμε στην υγεία, ακολουθήστε με μεγάλη επιμέλεια τις οδηγίες. Προτροπή μας είναι ναι, να  υπερβάλλετε στα μέτρα που ακούτε», δήλωσε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Πρωινή Πτήση» με το δημοσιογράφο Τηλέμαχο Σαντοριναίο, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Εξαδάκτυλος επισήμανε ότι «αυτός που είναι καλά να μην αναζητά αναρρωτική άδεια χωρίς λόγο αυτές τις μέρες». «Οι γιατροί αυτή την ώρα θα βοηθήσουμε όποιον έχει ανάγκη αλλά δεν είναι ώρα για λούφα. Αυτός που πρέπει να δουλέψει και μπορεί να δουλέψει και είναι υγιής πρέπει να βοηθήσει», διευκρίνισε ο ίδιος.

Για τη θρησκευτική λατρεία, ο κ. Εξαδάκτυλος δήλωσε «να προσευχηθεί ο καθένας μόνος του, ή όταν θα πάει στον ιερό ναό να θυμηθεί να προσκυνήσει τις εικόνες, δεν θα τις φιλήσει, αυτή τη φορά δεν θα τις ακουμπήσει». «Μπροστά στον ιερέα να υποκλιθεί, όσο βαθιά θέλει και όσο αισθάνεται αλλά δεν πρέπει να φιλήσει το χέρι, δεν πρέπει να έρθει πολύ κοντά του», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Αν για την πίστη μας αισθανόμαστε ότι ακόμα και η ασθένεια είναι θεόσταλτη, καλοδεχούμενη δοκιμασία θα πρέπει να σκεφτούμε τον διπλανό μας ο οποίος ενδεχομένως από αυτή δοκιμασία που εμείς επιθυμούμε, θα μπει σε μια πολύ σκληρή ή και ανεπίστροφη ασθένεια», τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Την ίδια στιγμή εξέδωσε θερμή παράκληση από όλους αυτούς που δουλεύουν στην υγεία, «να ακολουθήσουν οι πολίτες με μεγάλη επιμέλεια τις οδηγίες». «Προτροπή μας είναι ναι, να υπερβάλλετε στα μέτρα που ακούτε», υπογράμμισε.

«Όχι πολλά τηλεφωνήματα στον ΕΟΔΥ. Όλοι οι γιατροί της χώρας είναι στη διάθεσή σας υπό μια προϋπόθεση, παίρνετε τηλέφωνο, δεν βγαίνετε από το σπίτι σας, δεν εμφανίζεστε στα ιατρεία χωρίς να το γνωρίζουν και να σας περιμένουν», τόνισε.

Ακόμη επισήμανε ότι «δεν είναι ώρα να πάτε να κάνετε το τσεκ απ που πάντα αμελούσατε, τις τακτικές σας εξετάσεις που μπορούν να περιμένουν, το ξεχασμένο υπερηχογράφημα που δεν βρίσκατε το χρόνο, δεν είναι ώρα να λύσετε αυτά τα προβλήματα υγείας». «Αν θέλετε γιατρό αυτή τη στιγμή θα πρέπει να σας συμβαίνει κάτι ξαφνικό, κάτι επείγον, κάτι έκτακτο είναι όλοι στη διάθεσή σας μόνο για αυτά», κατέληξε ο κ. Εξαδάκτυλος.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα