«Είμαι επιφυλακτικός, όλοι μας είμαστε επιφυλακτικοί. Σίγουρα θεωρούμε πως κάποια από τα μέτρα τα οποία έχουν παρθεί έχουν αλλάξει, τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή, την πορεία της καμπύλης που περιμένουμε, την αύξηση των κρουσμάτων».

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Perelman School of Medicine της Πενσυλβανία, Θεοκλής Ζαούτης, αναφορικά με την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο κ. Ζαούτης δήλωσε ότι «αν δούμε την αύξηση σε κάποια άλλα ευρωπαϊκά κράτη θα δούμε ότι είναι γεωμετρική, πολύ πιο απότομη αύξηση στα κρούσματα». «Εμείς ακόμα δεν έχουμε δει αυτή τη μεγάλη αύξηση, δεν σημαίνει πως δεν θα γίνει. Καθοριστικές θα είναι οι επόμενες δύο εβδομάδες όπου θα δούμε την πορεία της καμπύλης των κρουσμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Όσον αφορά για το αν κοροναϊός προσβάλει και μικρές ηλικίες ανθρώπων εκτός των ευπαθών ομάδων, απάντησε ότι «δεν πρόκειται απολύτως για μύθο πως ο ιός δεν αφορούσε άλλες ομάδες πέραν των ευπαθών, όλα αυτά έχουν να κάνουν με πιθανότητες».

«Σίγουρα είναι πολύ πιο πιθανό να νοσήσει βαριά κάποιος που είναι κάποιας ηλικίας ή ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, δεν σημαίνει όμως πως και ο νεότερος άνθρωπος δεν μπορεί να επηρεαστεί σοβαρά από αυτό τον ιό», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Όσο πιο μεγάλο αριθμό κρουσμάτων έχουμε παγκοσμίως βλέπουμε πως και άλλες ομάδες ανθρώπων επηρεάζονται από τον ιό, αυτό υφίσταται και για τη γρίπη. Μπορεί να επηρεάσει τους πάντες αυτός ο ιός», συμπλήρωσε παράλληλα.

Την ίδια στιγμή ο κ. Ζαούτης εξήγησε ότι «κάθε ασθενής ανταποκρίνεται στον ιό με το ανοσοποιητικό του σύστημα και το πώς αντιμετωπίζει το ανοσοποιητικό του σύστημα τον ιό είναι κάτι που καθορίζει την έκβαση του νοσήματος και μπορεί να υπάρχουν αυτές οι διαφορές μεταξύ ασθενών όποιας ηλικίας». «Βέβαια ξέρουμε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των ηλικιωμένων είναι πιο αδύναμο και πιο μειωμένο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τα μέτρα, ο κ. Ζαούτης δήλωσε ότι «επειδή είμαστε επιφυλακτικοί και η καμπύλη δεν έχει κάνει αυτό το μεγάλο πικ που περιμένουμε ακόμα σημαίνει πως τα μέτρα λειτουργούν και δεν πρέπει καθόλου να χαλαρώσουμε». «Αυτή τη στιγμή δεν βλέπω κάποιο άλλο σημαντικό μέτρο, νομίζω ότι τα πάντα τα έχουμε κάνει, μας έχει δώσει χρόνο να είμαστε πιο έτοιμοι», σημείωσε. «Βλέπουμε σε καθημερινή βάση πόσα κρεβάτια ΜΕθ έχουμε, πως μπορούμε να στηρίξουμε έναν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Έχουμε «αγοράσει» χρόνο με τα μέτρα αυτά», τόνισε ο καθηγητής.

Αναφορικά με τη θεραπεία, σημείωσε πως «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή θεραπεία που έχει δείξει πως θεραπεύει τον ιό, υπάρχουν διάφορες θεραπείες που έχουν δοκιμαστεί σε πολύ λίγα άτομα χωρίς αυτές οι μελέτες να είναι ισχυρές ώστε να μας δείξουν κάποιο δρόμο».

«Αυτό δεν σημαίνει πως στις σοβαρές περιπτώσεις δεν χρησιμοποιούμε ένα και δύο και τρία σχήματα από αυτά τα αντιβιοτικά –αντιιϊκα που έχουμε διαβάσει στη βιβλιογραφία αλλά σε γενικότερο πλαίσιο δεν τα χρησιμοποιούμε αυτά», διευκρίνισε. «Συνέχεια κοιτάμε όλοι μαζί τη βιβλιογραφία να δούμε αν είναι να αλλάξουμε κάποια οδηγία αλλά αυτή τη στιγμή στο γενικό πληθυσμό και στο γενικό πλαίσιο δεν προτείνουμε τη χρήση αυτών των φαρμάκων», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Ιταλία, ο κ. Ζαούτης ανέφερε ότι «η γειτονική χώρα, όπως και άλλα κράτη, ήταν απροετοίμαστη για αυτό το μεγάλο μπαμ που έγινε».

«Νομίζω ότι εμείς λειτουργήσαμε πολύ γρήγορα, δηλαδή τα μέτρα τα αρχίσαμε πολύ νωρίς όταν είχαμε πολύ λίγα κρούσματα. Θεωρώ πως το ύψος της καμπύλης θα είναι ένας δείκτης αποτελεσματικότητας των μέτρων προφύλαξης που έχουμε λάβει», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Είμαστε επιφυλακτικοί πως τα μέτρα που πήραμε μπορεί να μειώσουν αυτό το πικ», κατέληξε.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα