Πυρετωδώς για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς προετοιμάζεται η Ελληνική Αστυνομία ,ώστε να αποτραπεί η μετακίνηση μερικών προς στα βουνά και τις θάλασσες για να φτιάξουν το μαγιάτικο στεφάνι, με κίνδυνο να υπάρξει διασπορά κορωνοϊού. 

Tα μέτρα αναμένεται να είναι πολύ αυστηρά, ξανά, όπως συνέβη και τις ημέρες του Πάσχα, αλλά ίσως σε ηπιότερη μορφή.

Ειδικότερα, στη «μάχη της μαργαρίτας» όπως ονομάζεται, για την αποτροπή συνωστισμού και άσκοπων μετακινήσεων, η ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να ρίξει περίπου 3.000 αστυνομικούς για την αποτροπή συνωστισμού και άσκοπων μετακινήσεων, με περίπου 150 περιπολίες ανά τομέα της Αττικής.

Δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν και πάλι τα DRONES, αλλά και ηχογραφημένα ηχητικά μηνύματα καθώς και συστάσεις από τα μεγάφωνα των περιπολικών.

Εντατικοί θα είναι για ακόμη μία φορά οι αστυνομικοί έλεγχοι σε Εθνικές Οδούς, Αττική Οδό, μεγάλους οδικούς άξονες όπως Μαραθώνος, Μαρκοπούλου, Πάρνηθος, Πεντέλης, Υμηττού, Βάρης-Κορωπίου, Αθηνών-Σουνίου, Μεσογείων, Ποσειδώνος κ.ά..

Σε αστυνομικό κλοιό θα βρεθούν και μεγάλοι ορεινοί όγκοι της Αττικής όπως Πάρνηθα, Πεντέλη, Υμηττός, με «μπλόκα» σε… βουνά, πάρκα και θάλασσα.

Ενδέχεται να υπάρξει και πάλι αποτροπή άσκοπων μετακινήσεων από περιοχή σε περιοχή, ενώ δεν αποκλείεται να αποφασιστεί απαγόρευση κυκλοφορίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπως είδαμε το Πάσχα και ενεργοποίηση του διπλασιασμού του προστίμου στα 300 ευρώ στις περιπτώσεις αναίτιας μετακίνησης σε άλλη περιφερειακή ενότητα από αυτή της διαμονής.

Συνεπώς μπαίνει και πάλι «μπλόκο» σε εξόδους σε εξοχικά και μετακινήσεις σε άλλα οικογενειακά σπίτια.

Θέμα ημερών πάντως είναι η ανακοίνωση της άρσης των περιοριστικών μέτρων και η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Φρένο από Χαρδαλιά, Πέτσα και Οικονόμου

«Μελετάμε κάθε βήμα με τη βοήθεια των επιστημόνων. Η μετάβαση στην κανονικότητα θα πραγματοποιηθεί σε διαδοχικές φάσεις και με αποστάσεις 14 ή και παραπάνω ημερών. Θα προχωρούμε βδομάδα με βδομάδα με ενδιάμεσο διάστημα αξιολόγησης. Πιθανόν σε κάποιες περιπτώσεις να χρειαστεί να πατάμε φρένο και να επανερχόμαστε σε προηγούμενα μέτρα», τόνισε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος ξεκαθάρισε πως «το τριήμερο της Πρωτομαγιάς θα είναι σαν το Πάσχα» και ότι δεν θα γίνουν μετακινήσεις από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία. «Έχουμε δρόμο μπροστά μας κι ελπίζουμε όλοι να θυμόμαστε αυτή την κατάσταση σαν περιπέτεια και όχι σαν εφιάλτη» είπε.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαταράξουμε όλα όσα κερδίσαμε με κόπο και θυσίες όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Ας αρχίσουμε σιγά-σιγά να ανοίγουμε τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και έχουμε καιρό μπροστά μας να επισκεφθούμε και τα χωριά μας που δεν επισκεφθήκαμε φέτος» σημείωσε.

«Δεν χρειάζεται να έχουμε μια απότομη διασπορά που θα μπορούσε να προέλθει σε πολλές περιοχές της χώρας, που έχουν ελάχιστα ή και μηδενικά κρούσματα, από μετακίνηση ανθρώπων από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, ή από άλλα αστικά κέντρα» υπογράμμισε.

Τέλος, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, βάζοντας φρένο σε όσους σκέφτονται εκδρομές και αποδράσεις την Πρωτομαγιά και επαναλαμβάνοντας πως τα περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν όπως και τις προηγούμενες ημέρες. «Να περάσουμε και την Πρωτομαγιά και σιγά-σιγά να προχωρήσουμε, βήμα-βήμα» σχολίασε στον ΑΝΤ1.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα